Inforádió

Meghallgatom Élő adás

20 százalékos bércsökkentés a Milan csapatánál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdasági világválságot még \"a világ legeredményesebb futballklubja\" is megérzi. A Milan ügyvezető igazgatója, Adriano Galliani azt a megbízást kapta a Silvio Berlusconi tulajdonában lévő Fininvest csoporttól, hogy sürgősen tegye rendbe a klub pénzügyi helyzetét. Korábban mind Galliani, mind Berlusconi a klub rossz pénzügyi helyzetét jelölte meg Kaká eladásának indokaként.

Természetesen a gazdasági válság a szponzori bevételeket is csökkentette (33 euróról 28 millióra esett ez az összeg), azonban a "világ legeredményesebb klubja" cím még gátat szab a további zuhanásnak, így a 14, Milanba befektető multinacionális vállalat továbbra is kitart a csapat mellett. Ami aggasztóbb, az a lombard csapat pénzügyi mérlege.

Galliani a hét elején optimistán nyilatkozott a költségvetési terv megvalósításáról, a bevételeket (televíziós jogdíjak, jegy- és bérleteladások, szponzorok) és a kiadásokat (bérek, törlesztések, általános költségek) figyelembe véve szerinte az egyensúly 2010-ig létre jöhet. A legutóbbi kimutatások szerint - 2008. december 31-ig bezárólag - a klub 77 millió eurós veszteséggel zárt. A nem túl fényes bajnoki szereplésnek, illetve a Bajnokok Ligája kvalifikáció elmaradásának köszönhetően a bevételek 15 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a bérköltségek 10,6 millió euróval nőttek 2007-hez képest (ez csaknem 165 millió eurót jelent!). Ezért a klub 20 százalékos fizetéscsökkenést rendelt el: a múlt héten szerződését újabb 2 évvel meghosszabbító Gattuso például már ennyivel kevesebbet kap - írja az ilsole24ore.com.

A Fininvest 26 millió eurót forgatott a klubba, hogy ezzel is jövedelmezőbbé tegye azt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a csapat veszteségét a cég állta. A csoport mind a mai napig garantálta a pénzügyi segítséget, 2008-ban 50 millió eurót adva a veszteségek rendezésére, majd további 15 milliót finanszírozás címszóval februárban.

A csapat teljes adósságállománya 2008 decemberéig 392 millió euró volt, ez egy évvel korábban 331 millió volt. A bankok felé 110 millió, az "egyéb finanszírozók" felé 114 millió (ez az összeg 2007 és 2008 között több, mint a duplájára nőtt). A szállítókkal szembeni kötelezettség további 29,4 millió euro. Ezekhez adódnak még az egyéb vállalati tartozások (21 millió a Milan Entertainment, 7 millió a Milan Real Estate felé) és az adótartozások (kb. 20 millió euró).

Lezáratlan még Ronaldinho és Zambrotta átigazolása is: a Barcelonát további 15 millió euró illeti meg, ebből 10,5 millió a brazil aranylabdás leigazolásáért jár a katalán klubnak.