Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki lesz a következő Nemzet Sportolója?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lezárult a Nemzet Sportolója címre történő jelölés időszaka. A címre sportszövetségek, társadalmi szervezetek és magánemberek tehettek javaslatot. A Nemzet Sportolói Zsivótzky Gyula halálával maradtak 11-en, a címet egyszerre 12-en birtokolhatják.

A megüresedett hely betöltésére 2007. november 28-ig adhatták postára javaslataikat az országos sportági szövetségek, szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága, valamint bármely természetes személy, így maguk a Nemzet Sportolója cím birtokosai is.

Egy szervezet, illetve magánszemély több jelöltet is javasolhatott, de az országos sportszövetségek, szakszövetségek és a fogyatékosok országos sportszövetségei csak a saját területükről jelölhettek.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közlése szerint a sportszövetségek, társadalmi szervezetek és magánemberek javaslatait Elbert Gábor sport szakállamtitkár bírálja el az országos testületekkel és a nemzet sportolóival egyeztetve.

A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét Bajnai Gordon, a tárca vezetője terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolói Zsivótzky Gyula halálával maradtak 11-en, a címet egyszerre 12-en birtokolhatják.

A Sporttörvény érelmében a Kormány a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot, a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium, hogy a jeles személyiség, aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a honi sportéletben.

A Nemzet Sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián (labdarúgó), Balczó András (öttusázó), Bíróné Keleti Ágnes (tornász), Földi Imre (súlyemelő), Gyarmati Dezső (vízilabdázó), dr. Hammerl László (sportlövő), Kulcsár Győző (párbajtőröző), Polyák Imre (birkózó), Portisch Lajos (sakkozó), Székely Éva (úszó) és Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztaliteniszező).