eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

Ki lesz a következő Nemzet Sportolója?

Lezárult a Nemzet Sportolója címre történő jelölés időszaka. A címre sportszövetségek, társadalmi szervezetek és magánemberek tehettek javaslatot. A Nemzet Sportolói Zsivótzky Gyula halálával maradtak 11-en, a címet egyszerre 12-en birtokolhatják.

A megüresedett hely betöltésére 2007. november 28-ig adhatták postára javaslataikat az országos sportági szövetségek, szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága, valamint bármely természetes személy, így maguk a Nemzet Sportolója cím birtokosai is.

Egy szervezet, illetve magánszemély több jelöltet is javasolhatott, de az országos sportszövetségek, szakszövetségek és a fogyatékosok országos sportszövetségei csak a saját területükről jelölhettek.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közlése szerint a sportszövetségek, társadalmi szervezetek és magánemberek javaslatait Elbert Gábor sport szakállamtitkár bírálja el az országos testületekkel és a nemzet sportolóival egyeztetve.

A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét Bajnai Gordon, a tárca vezetője terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolói Zsivótzky Gyula halálával maradtak 11-en, a címet egyszerre 12-en birtokolhatják.

A Sporttörvény érelmében a Kormány a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot, a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium, hogy a jeles személyiség, aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a honi sportéletben.

A Nemzet Sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián (labdarúgó), Balczó András (öttusázó), Bíróné Keleti Ágnes (tornász), Földi Imre (súlyemelő), Gyarmati Dezső (vízilabdázó), dr. Hammerl László (sportlövő), Kulcsár Győző (párbajtőröző), Polyák Imre (birkózó), Portisch Lajos (sakkozó), Székely Éva (úszó) és Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztaliteniszező).

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×