eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Spórolni muszáj lesz mindenen"

Egyelőre nem tudni mi lesz a Szolnoki Szigligeti Színház sorsa. Annyi biztos: jelentősen csökken a támogatás. A korábbi hírek 270 millió forint helyett 170 millióról szóltak. Szikora János, a színház igazgatója már óvatosan fogalmaz: örül, ha a közgyűlés rábólint erre a "kompromisszumos" csökkentésre. Elmondta: mindenen igyekszenek spórolni, de a jegyárakat nem szeretnék emelni.

Tudják-e már pontosan, mennyivel csökken a költségvetés?

Egyelőre csak azt tudom, hogy a jövőben kevesebb pénzből kell gazdálkodnia a Szolnoki Színháznak, mint az elmúlt években. Pontos számokat azért nem tudok mondani, mert bár a tervezés és az egyeztetések megtörténtek, de a közgyűlés még nem adta áldását ezekre az összegekre. Addig nem szeretnék összegekkel dobálózni, de ez az összeg mindenképpen nagyságrenddel kevesebb, mint ami tavaly volt.

Elképzelhető, hogy a közgyűlés nem adja áldását erre a döntésre, és esetleg az Önök szempontjából pozitív irányba befolyásolja a döntést?

Nem hiszek abban, hogy ezt pozitív irányban megváltoztatnák, inkább azért drukkolok, hogy negatív irányban ne történjen döntés.

Az egyeztetéseken nem sikerült semmit elérniük?

De igen. Először is sikerült elérnünk azt, hogy egy korábbi koncepciót levettek napirendről. Ugyanis a támogatáscsökkentésnek volt egy olyan ideológiája is, hogy talán úgy lehet a legjobban a színházban pénzt spórolni, hogyha azt a színházat bezárjuk. Vagy ha nem is zárjuk be, akkor legalább a társulatot engedjük szélnek. Vagy ha nem az egész társulatot, akkor legalább a felét, és legyen befogadó színház, vagy félig befogadó színház. Amikor egyeztetésekre sor került, akkor elsősorban ennek az ideológiának a hamisságáról, vagy torz voltáról próbáltuk meggyőzni a fenntartóinkat. Ez úgy tűnik, hogy sikerült.

Mi az, amin tudnak majd spórolni, vagy muszáj lesz spórolni?

Spórolni muszáj lesz mindenen. Amin lehet, mindenen: a produkciók kiállítási költségein, a létszámon, a bemutatószámon. Mindenen, ami még belül esik azon a körön, hogy értelmes színházat lehessen csinálni. Persze, van egy határ, amikor az ember bedobja a törülközőt, és azt mondja, hogy ilyen körülmények között értelmes színházat nem lehet csinálni. Még nem tartunk itt.

A jegyárak emelkednek?

Õszintén szólva ebben a kérdésben vagyok a legbizonytalanabb. Persze, az embernek a saját bevételét kellene növelni. Na de honnan? Kinek a zsebéből? A szerencsétlen embereknek annyira meg kell nézni, hogy hova megy a pénz, hogy ha még azzal is szembesül, hogy elmegy színházba, de a jegy kétszer annyiba kerül... akkor nem megy színházba. Elvileg tehát megoldás, gyakorlatilag nem az.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×