eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Német védelmi miniszter: Berlin nem hagyja válasz nélkül az oroszok provokációját

Annalena Baerbock közölte, hogy Oroszország számára következményei lesznek annak a kibertámadásnak, amelyet állítólag egy, a katonai hírszerzéséhez kötődő csoport irányított.

A német külügyminisztérium pénteken bekérette Oroszország berlini nagykövetségének vezetőjét a kibertámadással kapcsolatban. "Mi és partnereink nem fogjuk eltűrni ezeket a kibertámadásokat, és az intézkedések teljes arzenálját bevetjük, hogy megakadályozzuk, elrettentsük és reagáljunk Oroszország kibertérben kifejtett agresszív viselkedésére" - közölte a külügyminisztérium szóvivője.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter tárcája közleményében tudatta, hogy Németország az EU-val és a NATO-val közösen jár el.

"Az orosz kibertámadások fenyegetést jelentenek a demokráciánkra és határozottan szembeszállunk velük" - jelentette ki Faeser.

Berlin először 2023 januárjában vádolt meg orosz hackereket azzal, hogy megtámadtak német weboldalakat. A hackerek mindazonáltal nem okoztak jelentős kárt, de egy időre sikerült megbénítaniuk a megtámadott oldalakat.

Baerbock most Adelaide-ben közölte, hogy lezárult a nemzetbiztonsági vizsgálata az SPD elleni támadásnak, "amely egyértelműen az orosz katonai hírszerzés (GRU) irányította APT28 orosz csoporthoz köthető". Hozzátette, hogy

a jogellenes cselekmény nem maradhat következmények nélkül.

A kormányon lévő SPD 2023 júniusában közölte, hogy az év elején célzott támadás érte. Idén márciusban a német kiberbiztonsági ügynökség és a Google anyavállalatának, az Alphabetnek dolgozó szakemberek német politikai pártok célzott támadásán kaptak egy másik, APT29 nevű orosz hackercsoportot is. A csoport vezető német politikusoknak e-mailen küldött linkek segítségével próbálta meg feltörni a pártok fiókjait, és megszerezni az ott tárolt adatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×