eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Európai liberálisok - Az EU fontosabb, mint valaha

A jelenlegi helyzetben, amikor Európa komoly belső és külső kihívásokkal néz szembe, az EU fontosabb, mint valaha - mondta Graham Watson, az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke a párt budapesti kongresszusáról tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Graham Watson kiemelte: az ALDE olyan európai politikai párt, amely az unió építésén dolgozik. Az európai pártokban és országokban sokan inkább gátolják az EU fejlődését, de a biztonsághoz, a fejlődéshez az unió a legalkalmasabb út, az EU révén lehet leginkább megfelelni a belső kihívásoknak - amelyet például azok jelentenek, akik illiberális államot akarnak - és a külső kihívásoknak - jelentette ki.

Közölte: egyre több liberális miniszterelnök van Európában.

Megjegyezte: egészen csütörtökig nem volt magyar tagpártjuk, de felvették a Magyar Liberális Pártot a soraikba, és az Együtt-tel is szorosabb kapcsolatok kialakításán dolgoznak.

Anne Brasseur, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elnökének véleménye szerint a kongresszus különösen időszerű a múlt heti párizsi támadások után, amikor fel kell tenni a kérdést, hogy korlátozható-e a szabadság a szabadság elvének védelmében.

Mint mondta, Magyarország esetében is fontos beszélni a szabadságjogok ügyéről, az ALDE mindenesetre elkötelezett az emberi jogok és a szabadságjogok védelme mellett.

Anne Brasseur a "migrációs drámáról" kifejtette: több tízezer embernek kellett elmenekülnie a terroristák elől. "Mindannyiunk hibája, hogy erre nem számítottunk", holott például Szíriában már több mint négy éve háború van - mutatott rá.

Emlékeztetett: annak idején azért alapították az Európa Tanácsot, mert a második világháború után megértették, hogy az első világháborút követően csak befejezték a háborút, de nem gondoskodtak a béke fenntartásáról hosszú távon, ezért a második világháború után megtették a szükséges lépéseket. Minden válságra csak akkor lehet megoldást találni, ha együttműködnek, a globális problémákra globális válasz kell - magyarázta.

Anne Brasseur azt is mondta, hogy a migránsok a terror ellen menekültek, ők nem terroristák, és csak keresztényeket befogadni nem egyeztethető össze a kereszténység elveivel. Együttműködésre van szükség, nem szabad a populizmus csapdájába esni - hangoztatta.

Az ALDE leköszönő elnökének posztjára két jelölt, Siim Kallas, az észt Reformpárt politikusa, korábbi uniós biztos, volt miniszterelnök és Hans van Baalen holland liberális európai parlamenti képviselő pályázik.

Siim Kallas arról beszélt, hogy nehéz idők járnak Európára és a liberálisokra is. Meg kell erősíteni az ALDE politikai erejét, a pártnak olyan erősnek kell lennie, amennyire csak lehet - mondta.

Hans van Baalen közölte: 1956-ban sok magyar menekült Nyugatra, ahol menedéket találtak és az ottani társadalmak részévé váltak. Remélhetőleg most a magyar kormány is megérti, hogy nagylelkűnek kell lennie - mondta.

Az ALDE éves kongresszusa csütörtökön kezdődött Budapesten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×