eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Kerry szerint messze van még a megállapodás Iránnal

Az amerikai külügyminiszter szerint sikerült bizonyos előrehaladást elérni az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokon, de "hosszú utat kell még megtenni, és az óra ketyeg".

John Kerry egyben óvott attól, hogy szelektív részleteket kiszivárogtassanak az iráni féllel a teheráni atomprogramról zajló tárgyalásokról. Az amerikai külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott hétfői genfi megbeszélését követően sajtóértekezletet tartott, amely után azonnal az ugyancsak svájci Montreux-be utazott tovább, ahol szerdáig tartanak tárgyalásai az iráni külügyminiszterrel.

Kerry a genfi sajtótájékoztatón - Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre utalva - aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes értesülések "szelektív részleteinek kiszivárogtatása" várható a közeli napokban, ami "nehezítené a megállapodást."

Netanjahu, akit Kerry nem nevezett meg, jelenleg Washingtonban tartózkodik, és kedden beszédet mond a kongresszusban. Az iráni külügyminiszter szerint Netanjahu célja az, hogy aláássa a tárgyalásokat a nukleáris kérdésről.

Előzőleg az amerikai külügyminiszter a jelenlegi tárgyalások két fontos pontját említette. "Elsősorban jelenleg sem átfogó, sem részleges megállapodás nincs Iránnal" - mondta. "Másodsorban az Egyesült Államok egy rossz megállapodásnál jobban örül annak, ha nincs megállapodás" - tette hozzá.

Az Iránnal kötendő megállapodás elsődleges célja, hogy a jelenleginél biztonságosabbá tegye Izraelt - tette hozzá Kerry. Az amerikai külügyminiszter szerint az a fő kérdés, hogy Irán elfogad-e egy olyan megállapodást, amely révén ellenőrizhető lesz, hogy atomprogramja valóban békés-e. Mint mondta, ennek tisztázására még maradt néhány nap Montreux-ben, amikor az iráni küldöttséggel tárgyal.

Előzőleg Kerry az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában védelmébe vette Izraelt. "Az Emberi Jogi Tanács Izraellel kapcsolatos rögeszméje azzal a veszéllyel fenyeget, hogy aláássa az egész szervezet hitelességét" - mondta Kerry. Hozzátette: szembeszállnak az ENSZ-en belül minden olyan csoporttal, amely "rendszeresen és önkényesen kikezdi Izrael legitimitását".

Kerry megjegyezte, hogy fogytán az idő, Iránnak pedig nehéz döntéseket kell hoznia, hogy bizonyossággal lehetetlenné tegye atomfegyver előállítását.

A külügyminiszter szerint történt némi előrehaladás, de hosszú út van még hátra. "Meg lehetne ugyan állapodni, de erre nincs garancia" - jelentette ki. Hozzátette: munkatársai fáradságot nem kímélve dolgoznak a nézetkülönbségek megszüntetése érdekében.

Az Európai Unió és a nagyhatalmak csütörtökön csatlakoznak a tárgyalásokhoz, amelyeken március 31-re tervezik a keretszerződés megkötését.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×