Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb országban robbant a Snowden-bomba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több mint 33 millió, Norvégiában lebonyolított telefonbeszélgetésről gyűjtött adatokat egy hónap leforgása alatt - jelentette kedden a Dagbladet című norvég napilap.

Németország, Franciaország, Spanyolország, Brazília és India után Norvégia a hatodik ország, amelyről kiderült, hogy ott az NSA titkos adatgyűjtést végzett - írta a lap, amely az amerikai ügynökség volt informatikusától, Edward Snowdentől származó dokumentumokra hivatkozott.

Az NSA nem lehallgatta a beszélgetéseket, hanem a hívások időtartamát és helyét rögzítette, illetve azonosította a beszélgető feleket. A Dagbladet szerint 33,2 millió hívásról - a Norvégiában átlagosan egy hónap alatt lebonyolított telefonbeszélgetések 10 százalékáról - van szó, amelyeket 2012. december 10. és 2013. január 8. között figyeltek meg. Az adatgyűjtési program azonban feltehetően előtte és utána is folyt.

"A barátoknak nem kellene egymást megfigyelni" - reagált a lapértesülésre Erna Solberg norvég miniszterelnök az NRK közszolgálati televíziónak. Hozzátette: a hírszerzés, illetve az együttműködés a hírszerzésben legitim tevékenység, de azt célzottan kell alkalmazni konkrét gyanú vagy fenyegetés alapján.

A Dagbladet megkeresésére a norvég hatóságok elmondták: nem volt tudomásuk az NSA adatgyűjtési tevékenységéről. A Telenor és a Netcom, Norvégia két nagyobb telekommunikációs szolgáltatója azt közölte, hogy nem nyújtott hozzáférést az ügyfelek adataihoz.