Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Tunéziában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolc hónappal, jövő június végéig meghosszabbították Tunéziában a 2011 januárja óta érvényben lévő rendkívüli állapotot - jelentette be vasárnap a tuniszi elnöki hivatal.

A hivatal nem fűzött hozzá továbbiakat, de a fokozódó dzsihadista erőszak, a megnövekedett feszültség újabb jele lehet, hogy az elmúlt másfél évben tapasztalt egy-három hónapos hosszabbításokkal szemben most nyolc hónappal toldották meg a rendkívüli állapotot, amely széles jogköröket ad a rendőrségnek és a hadseregnek.

Csak az utóbbi hónapokban kilenc rendőr és csendőr halt meg fegyveresekkel vívott tűzharcban. Ezeket még egyetlen csoport sem vállalta magára, de a kormány a szalafista Anszár Asaríja mozgalomhoz közel álló csoportokat vádol. Az Anszár Asaríja a feltevések szerint kötődik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz.

Az ellenzéknek és a hatalmon lévő mérsékelt iszlamistáknak még nem sikerült megegyezniük egy új, független kormányfő személyében, aki kivezetheti az országot az iszlamista erőszak okozta mély politikai válságból, és szombati kudarcuk után hétfő délig tűztek ki erre újabb határidőt - közölte az UGTT szakszervezet, a felek közötti fő közvetítő. Az UGTT sajtószolgálata szerint a tárgyalások hétfő reggel 8 órakor folytatódnak.

Az eredeti tervek szerint az október 25-én kezdett "nemzeti párbeszédnek" szombatig kellett volna egy olyan független személyiség megnevezéséhez vezetnie, aki az iszlamista Ali Larajed miniszterelnököt felváltva egy apolitikus kormány élén elvezeti az országot a választásokig. A tárgyalók nem tudtak azonban dönteni az ellenzék támogatta, 79 éves Mohamed en-Nászer és a kormányzó iszlamista el-Nahda párt jelöltje, a 88 esztendős Ahmed Mesztiri között.