Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újságíró az olasz 5 Csillag Mozgalom államfőjelöltje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Milena Gabanelli oknyomozó újságírót jelölte az olasz államfőnek a távozó Giorgio Napolitano helyére az 5 Csillag Mozgalom (M5S). Az államfőt a parlament fogja megválasztani.

A RAI közszolgálati televízió újságírójaként ismert Gabanelli lett az első az M5S tagjai között interneten rendezett államfőjelölt-választáson. Az itáliai politikai-közigazgatási visszaéléseket felderítő Report című oknyomozó riportműsor vezetője megköszönte a bizalmat, az elnöki székbe való jelölését azonban személye "túlbecsülésének" nevezte.

Beppe Grillo, a civil mozgalom vezére a korábban tervezett személyes találkozó helyett csütörtökön online üzent a Pierluigi Bersani vezette balközép Demokrata Pártnak (PD), hogy szavazza meg az M5S jelöltjét. "Ki tudja, utána még együttműködés is kezdődhetne közöttünk" - írta. Grillo arra utalt, hogy az M5S támogathatná a PD-t az államfőválasztást követő kormányalakításban, ha a PD megszavazza az M5S jelöltjét.

Gabanelli visszautasító válasza esetén Grillo elnökjelöltnek Stefano Rodota olasz jogászt javasolta. Az M5S nem zárkózott el Romano Prodi volt kormányfő jelölésétől sem, határozott nemet mondott viszont Giuliano Amato egykori szocialista politikusra.

Amato lehetne viszont az a jelölt, akit a PD és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) is támogatna, miközben Silvio Berlusconi PdL-elnök Prodi jelölését ellenezte.

Napolitano utódjának csütörtökön kezdődő parlamenti megválasztása előtt a pártok még nem tudtak megegyezni a közös jelöltben, ami a februári választásokat követő kormányalakításhoz hasonló patthelyzetet teremthet.

A kérdésben megszólalt Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki kar elnöke (Cei) is, azt hangoztatva, hogy az olasz köztársasági elnöknek "nemzetközi tekintélyű" személynek kell lennie.