eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A diplomások közül is sokan dolgoznak éhbérért

Egyre többen kényszerülnek éhbérért dolgozni Németországban. A berlini gazdaságkutató intézet megbízásából készült felmérés kimutatta, hogy jelenleg minden ötödik munkavállaló órabére jóval elmarad az Európai Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által minimálbérnek megjelölt szint alatt.

Az elmúlt másfél évtized alatt több mint kétmillióval emelkedett azoknak a száma, akik éhbérért kénytelenek dolgozni. Ez a nyugati tartományokban 9,62 eurónak, az egykori NDK-ban pedig 7,18 eurónak felel meg.

Akik ezt az órabért megkapják, szinte jól járnak azokkal szemben, akik még öt eurót sem kapnak egy órai munkájukért, mert a kimutatás szerint a kis fizetésűek között minden ötödik órabére elmarad emögött.

Ne gondoljuk azonban, hogy csak segédmunkások tengődnek éhbérből: az elmúlt években felszökött a szakmunkások, sőt az egyetemi diplomával rendelkezők száma is a nyomor szélén élők táborában. Ezzel a szomorú statisztikával Németország élen jár az Európai Unió vezető ipari államai között.

A berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt, valamint a szakszervezetek és a Baloldali Párt vezetői már jó ideje szorgalmazzák a minimálbér bevezetését, ezt azonban a két kereszténypárt, valamint az ellenzéki szabaddemokraták arra hivatkozva ellenzik, hogy ezáltal veszélybe sodornák a munkahelyeket.

Olaf Scholz munkaügyi miniszter a felméréssel kapcsolatban ismét sürgette a bérek alsó határának állami szabályozását és leszögezte: tarthatatlan, hogy teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak ne tudjanak emberhez méltóan megélni a fizetésükből egy olyan országban, mint Németország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×