eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Képviselők is vannak a halottak között a magyar érdekeltségű afgán tartományban

Egyelőre nehéz pontosan megmondani, hogy hányan haltak meg az Afganisztáni Baghlan városban, ahol öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet, épp, amikor parlamenti képviselők látogattak meg egy cukorgyárat. Míg az AP hírügynökség először 20 áldozatot, a Reuters 90-et említett. Baghlan tartományban szolgálnak az Afganisztánba küldött magyar katonák és ők vezetik a helyi újjáépítő csoportot. Magában a városban pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet épített téglagyárat.

A hírügynökségek szerint akár száznál is több áldozata van a magyar katonák bázisául szolgáló afganisztáni Baghlan tartományban egy öngyilkos támadásnak.

Az atrocitás akkor történt, amikor afgán parlamenti képviselők látogattak a város egyik üzemébe - egyes jelentések szerint egy cukorgyárba. A helyi kórházban először kilencven halottról és ötven sebesültről beszéltek. Jelentések szerint öt parlamenti képviselő, köztük az ellenzék egyik ismert szóvivője is életét vesztette.

Magasrangú politikusokat és civileket öltek meg

Abdurrahman Szajedhalil kormányzó helyi idő szerint este azt mondta: olyan sok az áldozat, hogy nem lehet egyelőre pontosan megszámolni őket.

Egy az AP hírügynökségnek nyilatkozó rendőr azt mondta, hogy gyerekek, rendőrök, képviselők és a Mezőgazdasági Minisztérium munkatársainak szanaszét heverő holttesteket látta.

A tálibok egyszerre nem végeztek még ennyi politikussal

A táliboknak korábban már sikerült tartományi kormányzókat megölniük, de még soha egyszerre ennyi befolyásos politikai vezetőt. A halottak között van például egy volt kereskedelmi miniszter, aki az Északi Szövetség nagyhatalmú képviselője volt.

A magyar bázis máshol, de a magyar téglagyár itt van

Baghlan tartományban szolgálnak az Afganisztánba küldött magyar katonák, igaz, bázisuk, a Camp Pannonia egy másik városban, Pul-I-Kumriban található.

A tartomány nevét adó Baghlan városnak is vannak ugyanakkkor magyar kapcsolatai, mert a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet itt adott át a nyáron egy téglagyárat.

A tálibok kemény téli offenzívát ígérnek

A fontos szállítási útvonalakon fekvő Baghlan eddig viszonylag nyugodt volt, bár a magyar erőket már érte támadás. Ennek azonban nem voltak áldozatai.

A déli tartományokban a brit, amerikai, kanadai, holland és más koalíciós erőkkel harcban álló tálibok az év során 200 embert öltek meg, több, mint 130 öngyilkos merényletben az ország különböző részein. A tálibok egyik vezetője azt mondta, hogy kemény offenzívát indítanak a télen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×