eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fizetnének nekik, csak menjenek haza

A francia bevándorlási miniszter több ezer eurót adna azoknak a bevándorlóknak, akik elhagyják az országot. Hasonló kezdeményezés már korábban is volt Franciaországban. Akkor mintegy háromezren települtek vissza hazájukba.

Hatezer eurót, azaz nagyjából másfélmillió forintot kapna a tervek szerint egy négytagú bevándorló család, ha Franciaországból hazatelepülne. Elsősorban az afrikai migránsoktól szabadulna így Párizs. Felmérések szerint mintegy 2 millióra tehető a fekete kontinensről érkezettek száma.

A "pénzt a hazatérőknek" ötlet nem újkeletű. Sőt, már alkalmazták is a franciák: 2005 és 2006 között mintegy 3 ezer család települt haza.

Az új francia elnök, Nicolas Sarkozy választási kampányában az ellenőrizetlen bevándorlás veszélyeire hívta föl a figyelmet. 2005-ben hetekig tartó súlyos zavargások voltak Franciaországban: elsősorban a szegény, külföldiek lakta negyedekben.

Akkor, belügyminiszterként a mostani elnöknek kellett rendeznie a helyzetet. De bevándorló-ellenes kijelentéseivel nem sokat segített az ügy rendezésében, jóllehet, Nicolas Sarkozy is bevándorlók gyermeke.

A migránsok kérdése egyre komolyabb fejtörést okoz az uniónak. Nemcsak a régóta a közösségben élők beilleszkedése a gond, hanem a nagyszámú illegális migráns is. Becslések szerint legalább 8 millióra tehető az engedély nélkül az EU-ban tartózkodók száma.

Ötletbörze

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy nincs egységes uniós bevándorlás-politika: a tagállamokban más és más szabályok érvényesek. A legtöbben a jobb megélhetés reményében érkeznek az EU-ba.

Brüsszelben azt is vizsgálják, hogy hogyan lehetne megoldani, illetve megállítani a menekültáradatot. Szó van arról is, hogy Afrikában létesítenek munkaerő-toborzókat, így legalább a helyszínen kiderülne, milyen munkaerőre van szükségük a 27-eknek, ez pedig valamelyest visszafoghatja a hiú reményekkel útnak indulók számát.

Az Európai Bizottság a francia tervvel kapcsolatban azt mondta: olyan rendszert kell kidolgozni, amely nem ösztönöz illegális bevándorlásra a könnyű pénzszerzés ígéretével.

Hanganyag és szöveg: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×