Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön az atomháború a rakétakísérlet után?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is feszült a helyzet Észak-Korea tervezett ballisztikusrakéta-tesztje miatt. Washingtonban a Pentagon egyelőre nem hajlandó megerősíteni, hogy aktiválta-e rakétavédelmi rendszerét. Egy amerikai illetékes ugyanakkor azt mondta, előfordulhat, hogy lelövik a rakétát.

Az amerikai partokat is elérni képes rakéta várható kilövése miatt a Dél-Koreai elnök lemondta északi szomszédjához tervezett látogatását.

A feszültség érezhetően nő, Észak-Korea most már azt mondja, hogy nem veti alá magát a rakétakísérletekre 1999-ben vállalt moratóriumnak és a 2002-ben Japánnal aláírt, erre vonatkozó megállapodásnak.

Phenjan ugyanakkor sürgette, hogy az Egyesült Államok kezdjen tárgyalásokat vele. Elemzők szerint ez arra utal, hogy Észak-Korea diplomáciai pozíciószerzésre akarja felhasználni a rakétavitát.


Aktiválták a rakétavédelmi rendszert?


Washington közben továbbra is azt próbálja kideríteni, hogy valóban kilövik-e a nagy hatótávolságú, Taepodong-2 rakétát.

Nevüket elhallgató amerikai illetékesek közölték, hogy már aktiválták az amerikai rakétavédelmi rendszert, a Pentagon azonban nem hajlandó ezt sem cáfolni, sem megerősíteni.

Thomas Schieffer, Washingon tokói nagykövete a BBC szerint arra utalt, hogy lelőhetik az észak-koreai rakétát.

"Sokkal több lehetőségünk van a rakéták követésére, mint korábban, és minden lehetőség nyitott" - válaszolta az ezzel összefüggő kérdésre.

Észak-Koreára közben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik. Japán, Ausztrália és Kína többször is sürgette, hogy ne hajtsa végre a rakétatesztet.

Dél-Korea  figyelmeztetett, hogy több ezer tonnányi élelmiszersegélyt tarthat vissza.