eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin

KSH: csökkentek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak októberben a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként átlagosan az előző havi szinthez képest 1,8 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A fa-, papír- és nyomdaipar kivételével minden ágazatban csökkentek az árak, jelentősebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a számítógép, elektronikai, optikai termék és a vegyi anyag, termék gyártása területein.

Éves összehasonlításban az ipari termelői árak 0,2 százalékkal nőttek, az év első tíz hónapjában 0,8 százalékkal haladták meg a 2012. január-októberit.
Októberben az ipar belföldi értékesítési - és ezen belül a feldolgozóipari ágazatok - árai az előző hónaphoz képest egyaránt 1,2 százalékkal csökkentek.
Legnagyobb mértékben, 4,6 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 1,4 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában, és 1,2 százalékkal a villamosberendezés gyártásában lettek alacsonyabbak az árak.

Kisebb, 0,7 százalékos áremelkedést mért a KSH a kohászat, fémfeldolgozás, 0,2 százalékost a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar, valamint és 0,1 százalékost a gyógyszergyártás területein.

A feldolgozóipar többi területén októberben 0,1 és 1,1 százalék közötti árcsökkenés történt szeptemberhez képest.

A nagy súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,2 százalékkal tovább csökkentek az árak, követve a piaci trendet - közölte a KSH.

Tavaly októberhez viszonyítva a belföldi értékesítésben 1,3, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,1 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2,2, a feldolgozóipari árak 2,3 százalékkal csökkentek októberben az előző havihoz képest.

Nagyobb, 5,0 százalékos visszaesést mértek a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 3,5 százalékost a vegyi anyag, termék gyártásában, és 2,9 százalékost a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén.

Enyhe, 0,2 százalékos áremelkedést a fa-, papír- és nyomdaiparban regisztrált a KSH. A feldolgozóipar többi területén 1,0 és 2,2 százalék között csökkentek az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak.

A forint az euróval szemben 1,6, míg az amerikai dollárral szemben 3,6 százalékkal erősödött szeptemberhez képest - közölte a KSH.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar és feldolgozóipari ágazatok forintban mért export árai 1,1 százalékkal növekedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül októberben az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 2,0, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5, a beruházási javakat és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 0,2-0,2 százalékkal mért alacsonyabb árakat a KSH.

Tavaly októberrel összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 2,4 százalékkal mérséklődtek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 2,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×