Inforádió

Meghallgatom Élő adás

KSH: csökkentek az ipari termelői árak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ipari termelői árak októberben a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként átlagosan az előző havi szinthez képest 1,8 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A fa-, papír- és nyomdaipar kivételével minden ágazatban csökkentek az árak, jelentősebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a számítógép, elektronikai, optikai termék és a vegyi anyag, termék gyártása területein.

Éves összehasonlításban az ipari termelői árak 0,2 százalékkal nőttek, az év első tíz hónapjában 0,8 százalékkal haladták meg a 2012. január-októberit.
Októberben az ipar belföldi értékesítési - és ezen belül a feldolgozóipari ágazatok - árai az előző hónaphoz képest egyaránt 1,2 százalékkal csökkentek.
Legnagyobb mértékben, 4,6 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 1,4 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában, és 1,2 százalékkal a villamosberendezés gyártásában lettek alacsonyabbak az árak.

Kisebb, 0,7 százalékos áremelkedést mért a KSH a kohászat, fémfeldolgozás, 0,2 százalékost a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar, valamint és 0,1 százalékost a gyógyszergyártás területein.

A feldolgozóipar többi területén októberben 0,1 és 1,1 százalék közötti árcsökkenés történt szeptemberhez képest.

A nagy súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,2 százalékkal tovább csökkentek az árak, követve a piaci trendet - közölte a KSH.

Tavaly októberhez viszonyítva a belföldi értékesítésben 1,3, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,1 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2,2, a feldolgozóipari árak 2,3 százalékkal csökkentek októberben az előző havihoz képest.

Nagyobb, 5,0 százalékos visszaesést mértek a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 3,5 százalékost a vegyi anyag, termék gyártásában, és 2,9 százalékost a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén.

Enyhe, 0,2 százalékos áremelkedést a fa-, papír- és nyomdaiparban regisztrált a KSH. A feldolgozóipar többi területén 1,0 és 2,2 százalék között csökkentek az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak.

A forint az euróval szemben 1,6, míg az amerikai dollárral szemben 3,6 százalékkal erősödött szeptemberhez képest - közölte a KSH.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar és feldolgozóipari ágazatok forintban mért export árai 1,1 százalékkal növekedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül októberben az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 2,0, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5, a beruházási javakat és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 0,2-0,2 százalékkal mért alacsonyabb árakat a KSH.

Tavaly októberrel összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 2,4 százalékkal mérséklődtek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 2,1 százalékkal emelkedtek az árak.