Inforádió

Meghallgatom Élő adás

BÉT - Csökkent a BUX a héten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei veszítettek értékükből az elmúlt a héten, a tőzsde részvényindexe, a BUX 317,26 ponttal, 1,68 százalékkal csökkent, 18 565,69 ponton zárta a hetet.

A részvénypiac heti forgalma 36,33 milliárd forint volt, szemben az előző heti 51,59 milliárd forinttal.

A hét legnagyobb forgalmú papírja a Richter volt, amelyre több mint 12 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az MSCI indexbe hamarosan visszakerülő gyógyszeripari részvény iránti érdeklődés szakértők szerint még kitarthat a jövő hét elejéig, november 26-ig kell ugyanis az indexet követő alapoknak átsúlyozniuk portfóliójukban a Richtert. Így a papír forgalma továbbra is erős lehet, de jelentős árfolyammozgásra már nem számítanak a kereskedők.

Csütörtökön egy bejelentés is hatott a Richter kereskedésére: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) további információkat kért a magyar gyógyszergyártó és az amerikai Forest közös fejlesztésű, cariprazine nevű gyógyszerének törzskönyvezési kérelméhez, miközben elismerte a szer hatásosságát is. A befektetők negatívan értékelték a hírt a cariprazine törzskönyvezésének esetleges csúszása miatt. A társaság korábban arra számított, hogy a törzskönyvezési kérelem kedvező elbírálása esetén az Egyesült Államokban legkorábban 2014 első negyedévében, míg Európában 2015-ben, 2016 elején kerülhet piacra a gyógyszer. A Richter szóvivője most úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelettel történő konzultációt követően tudják megmondani, hogy mennyit csúszhat a készítmény piaci bevezetése.

Az OTP-t érintő hír volt a héten, hogy a Gazdasági versenyhivatal (GVH) tizenegy pénzintézetre összesen mintegy 9,5 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt, ebből több mint 3,9 milliárd forintot az OTP Bankra. A hitelintézet bejelentette: nem követte el a terhére rótt cselekményeket, a határozatban megfogalmazott megállapításokat megalapozatlannak tartja, ezért a bírósághoz fordul.

A Mol csütörtökön jelentette be, hogy szintetikus gumit gyártó vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg a japán JSR vállalattal, az 51 százalékban japán, 49 százalékban magyar cég Tiszaújvárosban működik majd. Szintén Tiszaújvárosban épül a Mol-csoporthoz tartozó TVK butadién üzeme, amely az alapanyagot biztosítja majd a japán-magyar vegyes vállalat számára. Utóbbi sztirol-butadién gumit (S-SBR) gyárt majd, amelyet alapanyagként az abroncsgyártók használnak fel. Az S-SBR szintetikus gumi világszerte a gazdaságos, kevesebb üzemanyag fogyasztást igénylő autógumik meghatározó alapanyaga.

Az OTP részvények árfolyama a héten 114 forinttal, 2,53 százalékkal 4385 forintra esett.

A Richter papírok ára 60 forinttal, 1,35 százalékkal 4390 forintra csökkent.

A Mol 220 forintot, 1,52 százalékot veszített értékéből, 14 270 forinton zárt pénteken.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,44 százalékkal 274 forintra csökkent.

Az Egis 20 forintos, 0,07 százalékos gyengüléssel, 27 920 forinton fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,70 százalékkal 20,71 ponttal emelkedett, 1242,43 ponton zárta a hetet.