Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Parragh: Szűk a kormány mozgástere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jó irányúak a kormányzati átalakítások, de nem elég mélyek, és nem elég gyorsak - nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Szinte nincs olyan területe a gazdaságnak, amelyben ne következet be változás az elmúlt két évben - mondta az InfoRádiónak Parragh László, aki szerint kritikaként legfeljebb az róható fel a kormánynak, hogy a változások elég mélyek és gyorsak-e, de az irány jó.

Ez azért van - tette hozzá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke -, mert a politika mozgástere szűk: úgy kell végrehajtani a változtatásokat, hogy közben fent kell tartani a társadalmi békét és ügyelni kell arra, hogy az érdeksérelmek kezelhetőek legyenek.

Az MTI-nek adott interjújában arra emlékeztetett, hogy a kamara támogatta az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését. Hozzátette: a kormány a jövőben is tartson ki az intézkedés mellett, hogy érzékelni lehessen az előnyeit is a bevezetést követő társadalmi trauma után.

Az MKIK elnöke úgy értékelte, hogy a kereskedelemfejlesztés átalakítása is sikeres lesz, mivel a kormány erőteljes fordulatot hirdetett meg egyrészt az orientációban - beemelte Kínát, az arab világ és Eurázsia országait is a célterületek közé -, másrészt az eszközrendszerben, az intézményrendszer átalakításával. Már az idén látható eredmények lesznek a kamara és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) hálózatának összekötésében - tette hozzá.

Jelentős előrelépés történt a Széchenyi-kártya továbbfejlesztésében, és további eredményt lehetne elérni, ha a rendszert működtető Kavoszt közreműködő szervezetté fejlesztenék az uniós források felhasználásában, kihelyezésében.

Hanganyag: Panulin Ildikó