eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nem elég felkészültek a magyar kisvállalatok

Feleannyira hatékony Magyarországon a kkv szektor, mint a nagyvállalati, míg a régióban jobbak a kis- és közepes vállalatok ebből a szempontból, mint a multinacionális cégek - derül ki az Eurostat felméréséből. Az RSM-DTM adótanácsadó elnök-vezérigazgatója szerint ennek oka több helyütt, így az adórendszerben, a kedvezményrendszerben és a vállalatvezetésben is keresendő.

Ha a társaságok működésének hatékonyságát nézzük, akkor Magyarországon a kis- és közepes vállalatok fele annyira hatékonyak, mint nagyvállalati társaik, míg például Szlovákiában, Romániában, Csehországban mindenütt jobbak a kis-és középvállalati szektor cégei a multiknál ebből a szempontból.

Az RSM-DTM adótanácsadó cég elemzése szerint a magyar kkv szektor elmaradása több okra is visszavezethető. Például kevésbé kiszámítható a gazdaságpolitika, ami jelentős bizonytalansággal jár, a túlzott adminisztráció is hátráltatja a kisebb cégeket, az adókedvezmények nagyobb részt a multiknak kedveznek, és egyébként is túl magas az adóterhelés.

Az adótanácsadó elnök-vezérigazgatója hozzátette: a vállalkozások részéről hiányzik a felkészültség, a cél meghatározása, és a szakképzett munkaerő. Így például, ha egy multinacionális vállalat piacot nyit egy másik országban, akkor pontosan utánajár, milyen lehetőségei vannak, míg a kis- és középvállalati szektor sokszor az adott ország adó- és jogrendszerével sincs tisztában.

Kalocsai Zsolt szerint tudatosabbaknak és felkészültebbeknek kell lenniük a kisebb vállalatoknak. A kkv szektor adja Magyarországon a GDP növekedés jelentős hányadát, az adóbevételek kétharmadát, és a foglalkoztatottak majdnem 70 százalékát.

Az Európai Unióban még magasabb a kkv-k aránya: az EU-ban működő vállalkozások majdnem 100 százaléka kkv. Az unió GDP-jének 60 százalékát adják, és a vállalkozások jelentős hányada 1-9 fős kis-, illetve családi vállalkozás. Gazdasági jelentőségüknek megfelelően kiemelt figyelemmel bírnak, nagyobb a lobbierejük és a szabályozásba már eleve bevonják őket.

Előnyök a szakértők szerint abban rejlik, hogy családi vállalkozások révén hagyományokkal bírnak, jobban ismerik és becsülik a munkaerőt és konzervatívabbak, ami most a válság idején különösen jól jött, hiszen arányaiban kisebb eladósodottsággal lényegesen jobban viselték a visszaesést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×