Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Hétfőn akár véget érhet az MNB enyhítési ciklusa\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyöntetűen negyed százalékpontos kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől az MTI által kérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők, a várható folytatás megítélése azonban már bizonytalan: vannak olyan citybeli vélemények, hogy a hétfői csökkentéssel, vagy nem sokkal utána a magyar jegybank enyhítési kurzusa egyelőre véget is ér.

A BNP Paribas hétvégi előrejelzése szerint jóllehet a januári infláció a várnál jóval magasabb volt, a fő hajtóerőt azonban a jövedéki adók emelése adta, és a keresleti oldalról megnyilvánuló árnyomás "teljességgel hiányzik".

"Ez nem meglepő", tekintettel a potenciális növekedéshez mérve legalább 5 százalékpontos negatív kibocsátási résre, a növekvő munkanélküliségre, és az öt negyedéve folyamatosan csökkenő keresletre.

A BNP Paribas elemzői szerint ugyanakkor az új Inflációs Jelentésben felvázolt inflációs profil - különösen 2011-re - várhatóan magasabb lesz a novemberi MNB-előrejelzésben szereplőnél, tükrözve az azóta végbement forintgyengülést, a magasabb olajárat és a kissé erősebb növekedési profilt. Ez utóbbival kapcsolatban a cég szakértői kiemelték, hogy a tavalyi negyedik negyedévi gazdasági visszaesés jóval kisebb volt az MNB által előzetesen jósoltnál.

Mindebből a BNP Paribas elemzői szerint az következhet, hogy "nagyon közel van" a pénzügypolitikai enyhítési ciklus vége. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a gazdasági növekedésről szóló előrejelzésben a jövő évre 5,5 százalékos nominális átlagnövekedés szerepel, az MNB-nek a jelenlegi 6 százalékos alapkamat-szintről még fél százalékpontnyi csökkentési mozgástere van, de ennél valószínűleg nem több - vélekedtek a BNP Paribas szakértői.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének hétvégi prognózisa szerint a jelenlegi magyar pénzügypolitikai alapállás két fő tényezője - az inflációs kilátás és a kockázatvállalási hajlam - hétfőn lehetővé teszi az alapkamat újabb negyed százalékpontos csökkentését.

A UBS londoni elemzőinek alapeseti feltételezése azonban az, e csökkentéssel véget ér a jelenlegi enyhítési kurzus. A cég szerint ugyanis az áprilisi magyarországi választásokhoz kötődő politikai bizonytalanság, utána pedig a várhatóan szigorítás felé tolódó globális monetáris alapállás már valószínűleg korlátozni fogja a további enyhítési mozgásteret.

A pénzügypolitikai szigorítás felé hajló globális alapállást más nagy londoni házak is jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - márciusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisa szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az idei harmadik negyedben a jelenlegi, 0-0,25 százalékos szövetségi napikamat-célsávról áttér a 0,5 százalékos kamatszintre, majd az idei negyedik negyedévben ezt 1,0 százalékra emeli tovább.

Az EIU e prognózis indoklásaként felidézi, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben a várakozásokat messze meghaladó ütemben, éves szintre átszámolva 5,7 százalékkal nőtt.

A ház ennek alapján jelentősen, az eddigi 2,5 százalékról 2,8 százalékra javította az amerikai hazai össztermék (GDP) reálnövekedésére adott előrejelzését.

A UBS londoni befektetési részlegének hétvégi előrejelzése szerint mindazonáltal van esély további magyarországi kamatcsökkentésekre, akkor, ha az új kormány hiteles reformprogrammal áll elő, vagy a globális kockázati környezet még kedvezőbbé válik.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a hétfői MNB-ülésre szintén negyed százalékpontos kamatcsökkentést jósolnak, de ennél a cégnél azt valószínűsítik, hogy a jövő hónapban lesz még egy, hasonló mértékű csökkentés, 5,50 százalékra. A GS szakértői szerint az éves összevetésű infláció az idei harmadik negyedévre jelentősen, 2,3 százalékig lassul, és általánosságban is "erős érvek szólnak" a további kamatcsökkentés mellett.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzőinek hétvégi előrejelzése is negyed százalékpontos enyhítéssel számol hétfőre. A cég szakértői szerint valószínűtlen, hogy a vártnál magasabb januári inflációs adat aggodalom forrása lenne, tekintettel arra, hogy a maginfláció csak szerény mértékben nőtt, és a piaci szolgáltatási szektor inflációja tovább csökkent.

A ház szerint a Monetáris Tanács jelezheti a piacnak, hogy közeledik enyhítési ciklus vége, azzal, hogy a januári üléssel ellentétben ezúttal nem lesz fél százalékpontos csökkentési javaslat.

A JP Morgan elemzői azonban alapeseti várakozásként továbbra is 5,50 százalékos magyarországi kamatmélypontot valószínűsítenek.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői ugyancsak negyed százalékpontos csökkentést várnak hétfőre. A ház szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai ugyan javultak, ám a negatív kibocsátási rés még mindig nagy, és a legutóbbi inflációs gyorsulás is várhatóan csak átmeneti.

Ez a makrokilátás - az államháztartási konszolidáció folytatódását célzó idei költségvetéssel együtt - egyértelműen további monetáris enyhítés mellett szól. Az MNB azonban az összes térségi jegybanknál jobban figyel a kockázatvállalási hajlandóságra, és a görög fejlemények nyomán támadt piaci aggályok közepette még az sem lesz könnyű lépés számára, hogy alapkamatot hétfőn a 6 százalékos történelmi szint alá vigye - vélekedtek a Barclays Capital elemzői.

A ház mindazonáltal később további enyhítéssel, és 5,00 százalékos idei kamatmélyponttal számol.