eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Járai: Ezzel a költségvetéssel legfeljebb fél évig lehet elvegetálni

A hétfőn elfogadott költségvetéssel legfeljebb a következő év közepéig lehet elvegetálni - fogalmazott a jegybank korábbi elnöke az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása után. Járai Zsigmond szerint minél hamarabb új alapokra kell helyezni a magyar gazdaságot.

A versenyképesség hiányában látja a magyar gazdaság legnagyobb problémáját Járai Zsigmond volt jegybankelnök. Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere kifogásolta még, hogy Magyarországon túlzottan nagy a bürokrácia és a korrupció, és nem megfelelő az adórendszer. Túlságosan nagy az állami elvonás és az újraelosztás, ennek megfelelően készült a jövő évi költségvetés is.

Látszólag vannak lépések a bürokrácia elburjánzásának visszaszorítására, sokszor azonban ez nem jelent mást, mint a feladatok kiszervezését. Ez nem valódi megoldás, hiszen egy-egy feladaton ugyanannyi ember dolgozik, csak nem állami alkalmazottként, de a javadalmazásukat ugyanúgy a költségvetés fizeti.

Járai Zsigmond szerin - aki korábban 28 másik közgazdásszal együtt nyílt levélben tiltakozott a költségvetés elfogadása ellen - az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jövő évi büdzséből hiányoznak a szerkezeti reformok, pedig ezeket minél hamarabb el kellene indítani. Emellett a költségvetés bevételi oldala túltervezett, míg a kiadási tételek alultervezettek.

Szavai szerint ezzel a büdzsével az év feléig lehet elvegetálni, de 2010-második felére kipukkadhat.

A szakember bízik abban, hogy a következő kormány azonnal hozzákezd a gazdaság tényleges átalakításához, ehhez azonban a társadalom részéről felhatalmazás és belátás kell. Járai Zsigmond szerint ez egyelőre még nincs meg.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×