eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Orosz-osztrák tárgyalás a Déli Áramlatról

A Déli Áramlat minden meglévő és tervezett gázvezeték közül is kiemelkedik mind léptékét, mind a fogyasztók számára betöltött szerepét illetően - állapította meg Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Martin Vukovich, Ausztria moszkvai nagykövete egy hétfőn tartott megbeszélésen, Moszkvában.

A két fél egyetértett abban is, hogy a Déli Áramlat jelentős mértékben hozzájárul az európai kontinens, és ezen belül Ausztria energiabiztonságához.

A Déli Áramlat a Fekete-tengeren át Dél-és Közép-Európa országaiba szállít majd gázt 2013-tól. A 14 milliárd eurós beruházással épülő gázvezeték kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz a tervek szerint.

A vezeték szárazföldi szakaszairól már megszülettek a kormányközi megállapodások Bulgáriával, Görögországgal, Magyarországgal, Szerbiával és Szlovéniával, és hasonló megállapodás készül Ausztriával.

Az Interfax hírügynökség ehhez hozzátette, hogy Ausztria a Nabucco gázvezeték építésében is részt vesz, amely az elképzelések szerint a Kaszpi-tengeri térségből szállít majd földgázt Európába Oroszország elkerülésével.

A projektben Ausztria mellett Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország vesz részt. A vezeték hossza a tervek szerint 3300 kilométer lesz, költségeit 7,9 milliárd euróra becsülik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×