Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közel 1200 milliárd forint az államháztartás első 10 havi hiánya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államháztartás első 10 havi hiánya 1197 milliárd forint, ami a GDP 4,7 százaléka. A Pénzügyminisztérium egész éves prognózisa szerint a deficit az önkormányzatokkal együtt a GDP 6,2 százalékát éri majd el.

Az államháztartás hiánya októberben a korábbi 32 milliárd forintos prognózishoz képest nagyobb lett, és így elérte az 50 milliárd forintot.
A Pénzügyminisztérium már korábban jelezte, hogy a novemberi eleji munkaszüneti napok miatt a legtöbb intézményben már október végén kifizetik a novemberi béreket, ez okozta a korábbi előrejelzésektől magasabb deficitet.

Tátrai Miklós, a tárca államtitkára a részletes adatok ismertetésénél elmondta: az adóbevételek, illetve az előrehozott bért leszámítva a kiadások lényegében az előre jelzettnek megfelelően alakultak.

Az államháztartás az első 10 hónapban 1197 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami a GDP 4,7 százaléka.

"Az államháztartás hiánya a helyi önkormányzatok nélkül októberben 49,8 milliárd forint volt. Az egy hónappal ezelőtti tájékoztatón 31,9 milliárd forintos deficittel számolt a Pénzügyminisztérium. A központi költségvetésben 43,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítási alapoknál 17,5 milliárd forintos deficit keletkezett. Az elkülönített alapok 10,8 milliárd forintos többlettel zárták 2007 októberét" - mondta az államtitkár.

Tátrai Miklós beszámolt a novemberi folyamatokról is. Eszerint ebben a hónapban várhatóan 172 milliárd forint lesz a hiány, ami a GDP 5,4 százaléka lesz.

Az államtitkár szerint a novemberi deficit döntő részét, 160 milliárd forintot a nyugdíjkorrekció, illetve a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos kifizetések jelentik.

A Pénzügyminisztérium változatlanul hagyta az éves előrejelzését, eszerint az év végére a pénzforgalmi hiány az önkormányzatokkal együtt el fogja érni a GDP 6,2 százalékát.