eur:
390.86
usd:
366.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kevesebb olaj érkezik: üzenet az MOL-nak?

Az Index információja szerint ingadozik az olajnyomás a hazai vezetékekben, sőt az is előfordult, hogy teljesen leállt. A MOL tájékoztatta erről a kormányt. A hírportál információját megerősítette a MOL és Kóka János gazdasági miniszter is.

A megszokott napi 18-19 ezer tonnánál kevesebb olaj érkezett a héten, szerdán és csütörtökön - írja az Index. A hivatalos indoklás szerint az ingadozást egy Ukrajnában fellépő technikai probléma okozta. Évente 20-30 esetben fordul elő ilyen jellegű technikai zavar.

A magyar olajtársaság gyakorlata az, hogy ha komolyabb a kiesés, vagy több napon át tart, akkor tájékoztatja a kormányt. Ez történt most is, amit Kóka János gazdasági miniszter meg is erősített.

Az Index úgy tudja: mindössze néhány órán keresztül ingadozott a nyomás, illetve állt le a szállítás, a kiesett mennyiséget szerződés szerint hamarosan pótolják.

Az internetes hírportál szerint nem lehet elvetni azt a lehetőséget sem, hogy a zavar egyfajta figyelmeztetés akar lenni a MOL elmúlt 2-3 hétben tett sajátrészvény-vásárlásai miatt, amelyet az OMV ellenséges felvásárlásnak minősített tranzakciója ellen lépett meg.

Az, hogy az oroszok is lehetnek az OMV június végi bejelentése mögött, miszerint 18,6 százalékra növelte részesedését a magyar társaságban, már lehetséges forgatókönyvként többször is felvázolták. Ennek az lehet az alapja, hogy az osztrák olajtársaságnak igen jó a kapcsolata az orosz energiaipari társaságokkal.

Olajcsap

Több szakértő felvetette, hogy az osztrák cég azután kezdett "barátságos felvásárlásba, illetve az újabb pakettet azután jelentette be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök üzletemberekkel Bécsben járt, és több jelentős megállapodás is született.

Emellé sorakozik fel az az ismert tény, miszerint Oroszország az "olajcsapot" korábban is gyakran használta politikai-gazdasági nyomásgyakorlásra, főleg a volt szovjet-tagállamokkal szemben. Ilyen volt az ukrán olaj-, illetve a belorusz gázvita, ezek Magyarországot is érintették.A MOL legutóbbi nyilvánosságra hozott lépése az volt, hogy átadott kölcsönbe a magyar fejlesztési banknak egy nagyjából 10 százalékos pakettet, ami azt is feltételezi, hogy az olajtársaság tovább vásárol.

Mindenesetre a MOL közvetve és közvetlenül már több mint egyharmadnyi tulajdonrész felett gyakorolja a jogokat, és nem tudni, hogy mikor áll le a részvényvásárlásokkal.

És azt sem tudni, hogy ezek a vásárlások mit jelentenek majd a befektetőknek, a MOL-részvények jelenleg kissé túlértékeltnek számítanak a piacon. A menedzsment eddig felehetően több mint 283 milliárd forintot költött pozíciója bebiztosítására.

Hogy érzékelni lehessen mekkora összeg is ez a MOL életében, csak annyit kell hozzá tenni, hogy a cég tavalyi éves nettó profitja 329 és fél milliárd forint volt, amelyből 50 milliárdot osztalékként kifizetett, azaz ha ezt levesszük, akkor is azt mondhatnák hogy a tavalyi éves eredményt meghaladóan költött a cég sajátrészvény vásárlásokra.

A MOL kommunikációs vezetője az InfoRádióban azt mondta: az ellátásban nem jelent problémát az, hogy az elmúlt napokban kevesebb olaj érkezett. Somlyai Dóra hozzátette: pénteken már zavartalan volt a szállítás, és az orosz fél megkezdte a kiesett mennyiség pótlását.

Hozzátette: évente hússzor, harmincszor fordul elő valamilyen technikai probléma, most is csak erről volt szó. Nincs okuk azt feltételezni, hogy mindez összefüggésbe hozható az elmúlt hetek részvényvásárlásaival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×