eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már csak másfél évet kell várni a szlovák euróra?

Szlovákiának jó esélye van arra, hogy az eredeti ütemtervnek megfelelően már 2009-ben bevezesse az eurót - derül ki a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentéséből.

Szlovákia jó úton halad a felé, hogy 2009-ben bevezethesse az eurót - állítja a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szerint az infláció és az államháztartási hiány is megfelelő mértékben csökken a következő időszakban.

Az IMF előrejelzése alapján az infláció decemberben 2,3 százalékos lehet, míg a deficit GDP-hez mért hiánya 2,9 százalékra csökken az idén, ez az előírt 3 százalékos küszöb alatt van. A gazdasági növekedés ez évi ütemét 8,8 százalékra jósolja a valutaalap.

A szlovák pénzügyminiszter szerint Szlovákia számára az euró bevezetését egyedül a globális gazdasági változások befolyásolhatják.

Ha minden az eddigiek szerint alakul, akkor 2009-től Szlovákia az eurózóna tagországa lesz - állítja a Ján Pociatek pénzügyminiszter, akinek minden oka megvan az optimizmusra. Az IMF legutóbbi washingtoni tanácskozásán ugyanis szinte minden hozzászóló optimistán látta a világgazdaság helyzetét, idén és jövőre is közel 5 százalékos növekedés várható, amire nagyon régen nem volt példa. Európa növekedése tekintetében szintén nagyon optimisták a szakemberek; ebben fontos szerepet játszik a német gazdaság újjáéledése.

A szlovák elemzők nem mindenben osztják Ján Pociatek optimizmusát, hiszen az idei első negyedévben a költségvetési hiány elérte a 11,9 milliárd koronát, ami az idénre tervezett deficit csaknem harmada. A pénzügyminiszter szerint azonban még így sincs ok a pánikra, hiszen ez csak akkor okozna gondot, ha az állam adóbevételei csökkennének, ami szerinte egyelőre nem fenyeget.

A pénzügyminisztérium szerint a költségvetés az idei évre ugyan a bruttó hazai termék 7,1 százalékos növekedésével számol, ám már most szinte biztosra vehető, hogy ez érezhetően nagyobb lesz. Ján Pociatek szerint ugyanakkor a GDP-hez viszonyított 2,9 százalékos költségvetési hiányt már a 7 százalékos növekedés mellett is képesek teljesíteni, 2008-ra pedig már csupán 2,3 százalékos hiányt jelez a tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×