eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nem hoz több bevételt a színlelt szerződések felszámolása

A kormányfő napokban tett kijelentéseiből az derül ki, hogy még idén 300-350 milliárdos megszorításokra van szükség, amelynek fele a bevételi, fele a kiadási oldalon várható. Az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint az áfa- vagy az eva emelése nem hozna idén 150 milliárd forintos költségvetési bevételt.

Zara László szerint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás bevezetése, a színlelet szerződések felszámolása nem hoz több bevételt az államnak.

Csupán annyi előnye származik belőle, hogy a bevételek már idén, folyamatosan befolynak a központi kasszába, míg a színlelt szerződések adói csak a jövő évi költségvetésben jelentkeznének.

Az adószakértő szerint azonban ez a bevétel még így sem jelentős, a költségvetés kiigazításához nem elegendő.

Bár a kormány az áfa 15 százalékos adókulcsának 20-ra emelésétől 50 milliárd forintos bevételt vár, Zara László szerint legfeljebb 30 milliárd forint folyhat be ebből. Ez az összeg szintén nem javít jelentősen az államkasszán.

A költségek növekedésével ugyanis visszaesik a fogyasztás, és főleg azok a termékek, amelyek eddig is a 20 százalékos áfakulcs alá tartoztak, kevésbé lesznek kelendők.

Hozzátette: mivel az evát legfeljebb az utolsó negyedévre lehetne emelni, ebből is legfeljebb 3-5 milliárd forintos többlet keletkezne idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×