Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lakástámogatási rendszer elvesztette vonzerejét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lapinformációk szerint a megalakuló új kormány szigorítani készül a támogatott lakáshitelek feltételeit. A bankweb.hu ügyvezetője ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak elmondta, hogy a lakástámogatási rendszer elvesztette vonzerejét, és átgondolásra szorul.

Tatár Attila emlékeztetett arra, hogy a kezdetben nagyon liberális lakástámogatási rendszert folyamatosan, több lépcsőben szigorították.

A szigorítások után a jelzálog-kamattámogatású kölcsönökhöz, illetve a hiteltörlesztésnél igénybe vehető személyi jövedelemadó kedvezményhez eddig is kevesen jutottak hozzá - tette hozzá a pénzügyi szakember.

Tatár Attila ezért úgy véli, hogy az esetleges további szigorítás nem érint tömegeket, és csak néhány milliárd forintos kiadáscsökkenést eredményez.

Újra kellene gondolni

Az ügyvezető szerint a forinthitelek elvesztették vonzerejüket, különösen a minimális önrészt igénylő, vagy önrész nélkül felvehető bankkölcsönök megjelenése óta.

A Fészekrakó program az utóbbi időben már nem tudta betölteni azt a célt, amire kitalálták; az új kormánynak teljesen újra kellene gondolnia a támogatási rendszert - hangsúlyozta Tatár Attila.

Az InfoRádió a témában megkereste a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM) is. A tárca illetékese azt közölte: mint minden minisztériumban, náluk is készülnek törvényjavaslatok.

Ezek elfogadására ugyanakkor még heteket kell várni, így a lapinformációkra a GKM egyelőre nem kíván reagálni.