eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

A féléveseket sem lehet átverni

Már hat hónapos korban képesek a babák különbséget tenni a felnőttek szándékai között.

A Yorki Egyetem kutatói kimutatták, hogy nem csak a kilenc, hanem már a hónapos csecsemők is felismerik, ha egy felnőtt szándékosan nem ad oda nekik egy játékot vagy akadályozza őket annak megszerzésében.

A Heidi Marsh pszichológus vezette kutatócsoport 40 hat és kilenc hónapos csecsemőt vizsgált meg - tudósít a Der Standard című lap internetes kiadása (www.derstandard.at) az Infancy című szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva. Az anyjuk ölében ülő kicsik felé a velük szemben elhelyezkedő kutatók játékot nyújtottak, azt azonban nem kapták meg, részben mert a kutatók visszahúzták a kezüket, részben pedig mert "véletlenül" elejtették a hőn áhított tárgyat.

Mindkét korcsoport tagjai differenciáltan reagáltak a kutatók szándékaira. Ha visszahúzták a kezüket, a babák elfordították róluk a tekintetüket, míg a másik esetben kinyújtották kezecskéjüket, mintha megértenék a problémát. Fontos információt hordozhatott számukra a kutatók arca is, amely tükrözte a szándékukat.

A felismerés annyiból új, hogy a babák eme képességének kialakulását eddig kilenc hónapos korra tették.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×