Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Parádés találtot ért el a vak íjász

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy angol íjász elérte, ami egymillió lövésből csak egyszer sikerül: a céltáblán kettészelte a nyilat egy másikkal. A ritka teljesítmény értékét növeli, hogy az íjász egy 74 éves vak hölgy.

A 74 éves Tilly Trotternek sikerült, ami egymillió lövésből csak egyszer jön össze: kettéhasította a céltáblán a nyilat egy másikkal. Az íjász szakzsargonban Robin Hood-lövésnek nevezett találatot gyakorlás során érte el az angliai Somersetben.

Az idős, vak hölgy először azt hitte, hogy rossz volt a második lövése, és jelentős kárt okozott a gyakorlóterem mennyezetében. Amikor azonban hallotta, hogy a körülötte lévő emberek ugrálnak és azt kiabálják, hogy Robin Hood-lövés, már sejtette: valami nagyot teljesített.

"Ez egymillióból egyszer sikerülhet, és elég nagy mázli kellett hozzá" - mondta Tilly Trotter, aki mindössze két éve kezdett íjászkodni, unokája unszolására. Bár szerényen mázlistának vallja magát, a látássérült brit sportolók tavalyi bajnokságán aranyérmet nyert.

Az angol hölgy 17 éve egy súlyos fejsérülést szenvedett, aminek következtében elveszítette látása nagy részét: észleli a mozgást, de központi látása nincs. A sportban férje segíti, ő mondja meg, hogyan sikerültek a lövések, és milyen távolságban vannak egymástól a nyilak a céltáblán.

Tilly Trotter azonban nem engedi párjának, hogy célzáskor jobbra vagy balra navigálja kezét, mert a nyilakat saját belátása szerint engedi el.