eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nem bélcsavarodás, hanem halálos fertőzés végzett a kisfiúval

Nem bélcsavarodás, hanem egy ritka, halálos baktériumfertőzés végzett azzal a hároméves kisfiúval, akinek ügye nagy port kavart Ausztráliában.

Ryan Saunders pokoli kálvária után, szeptember 26-án halt meg, mindössze két hónappal harmadik születésnapja előtt.

A gyereket hasfájással vitték be szülei az emeraldi kórházba vitték be, ahol az orvosok azt mondták, feltehetően bélcsavarodása van. Pontos diagnózist azért nem tudtak adni, mert a város egyetlen ultrahangos készüléke magánkézben van, és akkor épp elérhetetlen volt.

A gyereket ezért helikopterrel átszállították Rockhamptonba. Ryant felvétele után megvizsgálták, majd a család kapott egy saját szobát. Az édesanya elmondása szerint ezután húsz órán át kellett várniuk arra az ultrahangos vizsgálatra, amelyért Emeraldból helikopter vitte a fiút a városba.

A nő azt mondta, hogy férjével hasztalan próbálták meg rávenni a kórház személyzetét, hogy végezzék el az ultrahangos vizsgálatot és morfiummal könnyítsenek a kisfiú szenvedésén.

Az anya állítása szerint az érkezésük éjszakáján egyetlen orvos sem kereste fel őket a szobában, annak ellenére, hogy a kisfiú sikoltozott a fájdalomtól. Orvost legközelebb a reggeli viziten láttak.

A gyermek számára az életet jelentő ultrahangos vizsgálatra húsz órát kellett várniuk, délután egy óráig nem találtak szabad gépet, és nem volt radiológus sem, aki megnézhette volna az eredményt.

A felvételt ezután egy magánkórházba küldték analízisre, ahol azt mondták, hogy a várakozás során a gyerek hasában felhalmozódó gáz miatt nem lehet pontos diagnózist felállítani.

A végleges diagnózis este fél tizenegykor Brisbane-ben született meg, ahová Ryant átvitték. A kisgyerek szíve éjszaka negyed egykor megállt.

Politikai kérdés lett

A kisfiú szenvedése politikai üggyé vált a parlamenti választásokra készülő Ausztráliában. Az akkori ellenzék arra használta fel a gyermek ügyét, hogy felhívja a figyelmet az ország egészségügyi problémáira.

Az eset nyilvánosságra kerülése után Vaughan Johnson - akkor még ellenzéki - tartományi képviselő azonnali vizsgálatot kezdeményezett a queenslandi kormányzatnál.

A vizsgálat, amely eredményeinek egy részét most hozták nyilvánosságra, megállapította, hogy a fiúnak nem bélcsavarodása, hanem egy ritka, halálos baktériumfertőzése volt.

A halottkém jelentése szerint Ryan TSS (baktérium okozta sokk) miatt halt meg. Jeannette Young, a tartomány tiszti főorvosa szerint ilyen fertőzése mindössze 32 öt évnél fiatalabb gyermeknek volt az elmúlt két évben.

Ez a baktérium veszélyesebb az agyhártya- és agyvelőgyulladást okozó meningococcusnál is - mondta.

Jeannette Young a vizsgálat eredményeit összegezve azt mondta, hogy a kisfiú megfelelő ellátást kapott a kórházban, az életét nem lehetett megmenteni.

A tiszti főorvos ugyanakkor elismerte, hogy az intézmény személyzete és a család közötti kommunikáció nem volt optimális.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×