eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Így készül a gőzgramofon

Egy lelkes gőzgéprajongó, a szabadidejében pedig sok zenét hallgató férfi egybeolvasztotta szenvedélyeit. Hogy mi sült ki belőle? Gőzgramofon.

Az 51 éves brit férfi négy évet áldozott az életéből arra, hogy megépítse a különleges szerkezetet, amely alkalmas arra, hogy lejátssza a régi bakelitlemezeket. A furcsa masina 100 fontjába, mintegy 40 ezer forintjába került alkotójának, igaz nagyrészt hulladékfémből építette.

Geoff Hudspith két régi gramofont vett meg alkatrésznek. A forgófejet például egy HMV modellből építette be, míg a hajtókar egy 1922-ben készült Winner gépből származik. A lemezjátszó tölcsérét egy műhelyben találta az alkotó, az energiát pedig egy egyfejes gőzmotor adja. A szerkezet a 78 fordulatos lemezeket képes lejátszani.

A dorseti mérnök szerkezetének sokan csodájára járnak, hiszen valószínűleg ez az egyetlen gőzlemezjátszó az egész világon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×