eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
Nem nyílt ki a futómű, a hasán landolt a különleges gép - videó

Nem nyílt ki a futómű, a hasán landolt a különleges gép - videó

Foxy Lady kisebb sérülésekkel megúszta az esetet, a tökökön ért földet.

Megkezdődött az Egyesült Királyságban is a légibemutatók szezonja, ugyanakkor megtörtént az első incidens is, igaz, nem az airshow helyszínén, hanem onnan visszatérőben: a „szenvedő fél” ez alkalommal

az egyetlen repülőképesnek megmaradt De Havilland DH-110 Sea Vixen

kéthajtóműves, ikertörzsű harci gép volt az ötvenes–hatvanas évekből.

Az iho.hu cikke szerint a repülőt a budapestiek is láthatták néhányszor, igaz, más festéssel. 

Nem nyílt ki a futómű, a hasán landolt a különleges gép - videó

Az XP924-es jelzésű, jelenleg G-CVIX polgári lajstromjelű gép először 1963-ban repült, szolgált az egykori brit hordozók egyikének, az Eagle-nek fedélzetén, majd 1971-ben sorolták ki az aktív légiflottából. Többféle felhasználó, például az eredeti gyártó, a De Havilland Aviation után 2003-ban lett a Flying Bull gépe, és megkapta a sokak szerint azért nem igazán tökéletesen hozzá illő Red Bull festést.

Most a téli karbantartási időszakot sikeres tesztrepülésekkel lezárva érkezett az idei első fellépésre a legendás Duxford repülőterére, az egykori RAF-bázisra, az egyik legrangosabb repüléstörténeti gyűjtemény helyszínére.

A show-ról hazatérve azonban a gép pilótája jelentette, hogy műszaki problémája van - a repülőtéren az irányítótorony előtt elrepülve megbizonyosodtak arról, hogy nem nyílt ki a futómű - ezért került sor a hasra szállásra. Pontosabban a gép nem a hasán, hanem a szárnyak alá rögzített póttartályokon (repülős szlengben "tökökön") ért földet.

A szemtanúk beszámolója szerint – és ezt a videofelvételek is tanúsítják – a földet érés pillanatában két mozzanat történt, egyrészt a pilóta leállította a hajtóműveket, másrészt ledobta a kabintetőt, nyilván azért, hogy ha a gép kigyullad, azt hamarabb elhagyhassa. A tűzoltóknak és mentőknek végül nem kellett beavatkozniuk. A pilóta sértetlenül megúszta az esetet.

Az iho.hu szerint egyelőre kevés a hír a gépről, de valószínű, hogy a Sea Vixen javítható, és ha kap elég adományt, visszatérhet a történelmi légibemutatók világába.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×