eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Ördögi "sörkör" Nagy-Britanniában

Megkongatták a vészharangot a sörgyártók és a kocsmatulajdonosokat az Egyesült Királyságban, ugyanis az 1930-as évek óta a legalacsonyabb szintre esett vissza a sörfogyasztás.

A nagy világválság óta a legalacsonyabb szintre esett vissza a kocsmai sörfogyasztás Nagy-Britanniában.

A Brit Sör és Pub Szövetség tájékoztatása szerint évi 5,4 milliárd pint sör fogy, ami közel a fele az 1979-es, 10,6 milliárdos adatnak. Ennek alapján napi 14 millióval kevesebb pint sört hörpintenek fel a szigetországi kocsmákban és szórakozóhelyeken.

A sörgyártók a kormány számukra kedvezőtlen adópolitikáját okolják, emellett a szupermarketekben kapható olcsó üveges és dobozos sörök, valamint a bor és az alkoholos üdítőitalok térnyerése hat kedvezőtlenül a kocsmai sörfogyasztásra.

A sört terhelő adók az elmúlt tíz évben 27 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztás 11 százalékkal visszaesett - hangsúlyozza a sörgyártók szövetsége.

A szervezet levelet írt a brit parlamenti képviselőknek, amelyben sürgős lépéseket kért a sör megmentése érdekében.

A sörgyártó cégek bevétele a növekvő költségek és a csökkenő fogyasztás miatt 78 százalékkal esett 2004 és 2006 között. A társaságok közlése szerint mindössze 0,7 penny (2 forint) hasznuk van minden egyes eladott pint sör után, miközben 33 pennyt (120  forintot) adóként kell befizetniük.

A sörgyárak a kieső bevételt csak az árak további emelésével tudják kompenzálni, ám ez várhatóan a fogyasztás további csökkenéséhez vezet.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×