eur:
387.1
usd:
356.12
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek prágai csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2024. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: a magyar gazdaság akcióképességét ki kell terjesztenünk

A miniszterelnök szerint most Magyarországon csak az dönt a béke mellett, aki a Fideszre szavaz.

Borell nemrég úr azt mondta, nem fantázia egy európai háború. Az ehhez hasonló mondatok valóságos szándékokat takarnak. Európa a tűzzel játszik a béke és a háború mezsgyéjén egyensúlyozunk jelen pillanatban - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök visszautalt a délszláv háborúra, amivel kapcsolatban megemlítette, hogy már akkor volt amerikai törekvés arra, hogy nyissuk meg az északi frontot, de ezeket a konkrét elképzeléseket visszautasította, ezért nem jött létre a magyar- szerb háború.

Hozzátette, hogy a történelemben az országot kétszer kényszerítették akarata ellenére világháborúba, ezért sem akarja a kormány, hogy ez harmadszorra is megtörténjen, emiatt kitartanak a békepárti politika mellett.

Szerinte a magyar dörzsölt nép, tudja, hogy a háborúban nem csak veszteség keletkezik, van aki nyer rajta. Nem véletlen, hogy az amerikai külügyminiszter és az elnök is úgy nyilatkozott, hogy az Ukrajnának adott támogatással az Egyesült Államok jól jár. A háborús irányzatok mellett komoly üzleti erők mozdultak meg, de szerencsére kevesen vannak - emelte ki a kormányfő.

Hozzátette, hogy Közép-Európa minden háborún veszített, míg Nyugat-Európa minden háborúban nyert, és nem ugyanazt jelentette a világháborús orosz invázió Párizsban, mint Budapesten. Szerinte könnyen mondhatja a francia és az amerikai elnök, hogy csapatokat küldenek, de a háború végén ők hazarendelik a csapataikat, a magyarok pedig itt maradnak.

Kiemelte, hogy ha a front nem is éri el az ország határát, de a közeli gazdaságok jobban megérzik a hatását. Úgy fogalmazott: lassan egész Európában háborús felárat kell fizetni, ha nem lenne háborús közeg, akkor nem 2,4 százalékos lenne a növekedés, hanem ennek a kétszerese. Amennyiben 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor nem lesz elég a katonai kiadásra adott pénz, azt is meg kell majd emelni.

A magyarok nem egyszerűen békét akarnak, hanem a történelem miatt a magyaroknak ez egy ösztön - fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte a nyugati hatalmak azért támogatják a baloldali pártokat, hogy azok egy háborúpárti kormányt hozzanak létre, azzal a céllal, hogy Magyarország ne lógjon ki a fősodorból.

Az EP-választással kapcsolatban azt mondta, most nem a megválasztott képviselők számát kell mérni, hanem azt, hogy a megválasztott testületben mennyien ellenzik, és mennyien támogatják a háborút. Szerinte most Magyarországon csak az dönt a béke mellett, aki a Fideszre szavaz.

Hozzátette, hogy ma is úgy gondolja, mint húsz éve, hogy jobb az unión belül, mint kívül, de a csatlakozáskor számos dologról nem volt szó. Példának hozta fel a migránsok beengedését, a gender kérdést, és azt mondta, arról sem volt szó, hogy a vezetők egy háborúba sodorják a kontinenset.

"Nem ebben állapodtunk meg, anyám nem ilyen lovat akartam! - fűzte hozzá.

Az üzemanyagárakkal kapcsolatban azt mondta, jogos elvárása a nagykereskedőkkel szemben a magyaroknak, hogy olyan áron jussanak hozzá, mint a régióban mások. Ezért a kereskedőknek elmondták, hogy jobb, ha ezt maguktól megteszik, mintha ha a kormány erővel érné el.

Kiemelte azt is, hogy ha béke lenne a német gazdaság sem szenvedne, és mivel Magyarországnak ez a piac fontos, az az érdeke az országnak, hogy a német gazdaság meneteljen. De most nem ez a helyzet, ezért kell a magyar gazdaság akcióképességét kiterjeszteni más irányokba is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×