eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Horvátország 2024-ben is népszerű úti cél lesz (x)

Még soha annyi magyar nem nyaralt Horvátországban, mint tavaly. Ez egészen pontosan 730 000 utas érkezett 2023-ban Horvátországba, ami 21 százalékos növekedés a 2022-es évhez képest. Minden jel arra mutat, az idei év is hasonlóan sikeres lesz.

Ki ne ismerné a csoda szép Adriai-tengert, mely Budapesttől csupán 5-6 órás autóútra van. A tengerpartra eljutást tovább könnyíti, hogy most már Horvátország a schengeni övezet része, ezért megszűnt a határellenőrzés. Gyakorlatilag megállás nélkül levezethetünk a Krk szigetre, vagy mondjuk Zadarba (semmilyen plusz okmány nem kell, elég a személyi igazolványunk). További könnyítés, ha Horvátországba készülünk, hogy nem kell már külön kunát váltani, hiszen euró a fizetőeszköz.

Milyen árakkal számolhatunk idén a tengerparton?

"Évek óta horvátországi nyaralással foglalkozom, és úgy látom, nagyon nyílik az olló a Horvátország kontra Balaton versenyben. Sokszor keresgélek balatoni szálláshelyeket, mert Budapesthez közel fekszik, viszont egy családos, parthoz közeli apartmanért napi 60-70 ezer forintot is elkérhetnek a Balatonon. Ezzel szemben Horvátországban 35-40 ezer forintért is találunk tengerparti szálláslehetőséget" – mondta Orient Attila, a Horvátországinfó referense.

Tapasztalatai alapján egy nyaralás megszervezése során több tényezőt mérlegelnek az utasok. Egyrészt fontos, hogy az adott szálláshely milyen messze van Magyarországtól, mennyi a vezetési idő és az autópályadíj. A horvátországi autópályadíjakról közismert, hogy jelentősen drágábbak, mint idehaza, viszont az üzemanyag literenként 50-80 forinttal olcsóbb. A helyi élelmiszerárak is fontosak, és nagyságrendileg 15-20 százalékkal olcsóbbak az alapvető élelmiszerek Horvátországban, mint itthon. Információink szerint a legtöbb határ menti magyar lakos rendszeresen átjár Horvátországba vagy Szlovéniába bevásárolni, tankolni.

Ami a strandok árait illeti, itt is eltérés tapasztalható. Horvátországban például 6-6,5 euró egy hamburger, ami átszámolva 2400-2500 forint, egy tál étel – mondjuk egy csevap – 10-11 euró, ami olyan 4000 forint.

Természetesen Horvátországban is vannak drágább apartmanok, de ha ügyesek vagyunk, a szállásköltségünket 300-350 ezer forintból meg tudjuk oldani, a bevásárlások, a strandon a költések pedig teljesen magyar pénztárca-kompatibilisek.

Milyen úti célokban érdemes gondolkodni?

A Horvátországinfó adatai alapján a magyar utasok a Kvarner-öböl szigeteit, a Krk és Rab szigetet választják szívesen. Opatija örök sláger, az Isztriai-félszigeten Pula és Rovinj nagyon népszerű, illetve a Split régióban Brac szigetét kedveljük. Ha kalandos nyaralást szeretnénk, a Krk sziget nagyon jó választás, mert itt legalább egy egész hétnyi látványosság van, ha pedig homokos tengerparton nyaralnánk, a Rab szigeten foglaljunk szállást – tette hozzá a szakértő.

Mikorra érdemes egy horvátországi pihenést időzíteni?

Közelsége miatt Horvátország szinte minden évszakban népszerű. Már nemcsak nyaralni járnak a magyarok a tengerpartra, hanem egyre többen töltik itt a húsvéti, pünkösdi hosszú hétvégéket, illetve vannak, akik a teljes karácsonyi szabadságot is a tengerparton töltik. Nagyon hasznosak a tavaszi tengerparti utazások, hiszen ilyenkor egy kis D-vitamint is be tudunk gyűjteni – ami kifejezetten jó a Covid ellen –, továbbá a tengerparti sós levegőnek is számtalan gyógyító hatása van. Előttünk van három hosszú hétvége a tavasz során, érdemes legalább az egyiket a tengerparton tölteni.

(x)

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×