eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Sajátos díjat szednek az egészségügyi szakellátásért, vizsgálat indult

Sajátos díjat szednek az egészségügyi szakellátásért, vizsgálat indult

A pilisi lakosoknak két szakellátásért 300 forintot kell fizetniük, ugyanakkora összeget, mint amennyi az eltörölt vizitdíj volt még 2008-ban. A polgármester azonban azt mondja, hogy nem vizitdíjat, hanem egészségügyi hozzájárulási díjat kérnek el a betegektől.

Hajnal Csilla, Pilis polgármestere az InfoRádiónak azt mondta, hogy az alapellátás - amelybe beletartozik a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői szolgálat és a háziorvosi ügyelet - ingyenes, de

van egy szakellátási rendszerük is, amelynek két szolgáltatásáért  a labormintáért és a fizikoterápiáért  egészségügyi hozzájárulási díjat kérnek el.

A pilisi lakosoknak ez 300 forintba, másoknak pedig 1500 forintba kerül. A nagy különbséget a polgármester azzal indokolta, hogy elsősorban a pilisi lakosoknak szeretnének kényelmi szolgáltatást nyújtani.

"Akik nem szeretnék ezt a díjat kifizetni, azoknak nem kötelező idejönni, hiszen a ceglédi szakrendelőhöz tartozunk, oda el lehet menni" - mondta Hajnal Csilla, hozzátéve, hogy az önkormányzat e szakellátásokra nem kap normatív támogatást,  ellentétben a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézettel.

Hajnal Csilla elmondta, hogy a két pilisi szakrendelés önkormányzat által finanszírozott fenntartása

éves szinten 11 millió forintba kerül. A betegektől befolyt díj mintegy 2 millió forint, ezért az önkormányzatnak 9 millió forinttal így is ki kell pótolnia az összeget.

A polgármester közölte: az önkormányzat egészségügyi rendeletben szabályozta a saját költségvetésből működő szakellátások működtetését, és jogosan szednek négyből két ellátás esetén hozzájárulási díjat (az érintett két szolgáltatás mellett ortopédia és fül-orr-gégészet van Pilisen).

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint közigazgatási hatósági vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy történt-e jogsértés az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×