Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szamárköhögés: nincsenek teljes biztonságban a felnőttek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szakember szerint nem lehet kórházi fertőzésről beszélni a két kisbaba esetében, akik szamárköhögést kaptak el egy magánklinikán. Valószínűleg otthonról kaphatták el a kórt - mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Fatális véletlen, hogy pár hét leforgása alatt két csecsemő is kórházba került szamárköhögés miatt” – fejtette ki véleményét Póta György. Körülbelül évi 30 beteg kerül kórházba, a megbetegedések alacsony száma a szamárköhögés elleni kötelező védőoltásnak köszönhető.

A betegség onnan kapta a nevét, hogy folyamatos, csillapíthatatlan, száraz ingerköhögésessel jár, ami kifárasztja a szervezetet. A szamárköhögés ellen az ötvenes évek óta kötelező a védőoltás Magyarországon. Az úgynevezett di-per-te oltás részeként

először két hónapos korban kaphatják meg a csecsemők, az előtte lévő időszakban védtelenek a betegséggel szemben. 

Az első oltás után 18 hónapos korban, majd 6 évesen, utána 12-13 évesen kapnak ismétlést a gyerekek. 

Póta György szerint a probléma az, hogy ezeknek az oltásoknak nincsen élethosszig tartó védettséget biztosító hatása, ezért a felnőttek között lehetnek enyhébb lefolyású megbetegedések, és ők átadhatják a kisgyerekeknek a fertőzést - a szakember szerint a mostani két esetben is ez történhetett.

Szerencsére, megfelelő kórházi körülmények között gyógyítható betegség a szamárköhögés a legkisebbek számára is. A terápiát légzéssegítéssel és oxigén adásával egészítik ki.