eur:
392.51
usd:
365.8
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Növelte támogatottságát a Fidesz

Növelte támogatottságát a Fidesz

Elindult a választók mozgása, szinte minden pártnak változott a támogatottsága. Erősödik a Fidesz, átalakulóban az ellenzéki oldal – állapította meg a Závecz Research Intézet felmérése.

A Fidesz felfelé szálló ágban van, a július óta – amikor 24 százalékon állt – minden hónapban nőtt valamelyest a tábora. Az elmúlt hetekben kis mértékben, 30-ról 31 százalékra emelkedett a kormánypártot preferálók aránya. 

A Závecz Research Intézet kutatása szerint a második legerősebb politikai erő a Jobbik, bár az elmúlt hónapban 12-ről 10 százalékra csökkent a támogatók aránya. Az MSZP is veszített szimpatizánsokat, a múlt hónapban 9 százalékon állt, ezúttal 8 százalékos. A Demokratikus Koalíció október és november között is emelkedett némileg, 5-ről 6 százalékra. Az LMP támogatottsága 5 százalékos maradt. Az Együtt-Párbeszéd 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos – állapította meg a felmérés. 

A biztos pártválasztók közé a választópolgárok négytizede tartozik. Ebben a szavazói körben a Fidesz 49 százalékot ér el, a Jobbiknak 18 százaléka van, az MSZP 12 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 10 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat, az Együt-Párbeszéd, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

  • A Fidesznek jelenleg két és félmillió híve van.
  • A Jobbik nagyjából nyolcszázezres támogatottsággal rendelkezik, a szocialista pártnak körülbelül 650 ezer híve van.
  • A Demokratikus Koalíció mögött félmillió választópolgár áll,
  • az LMP-t 400 ezren támogatják.
  • Az 1-2 százalékos pártok tábora egyenként 100 ezer fő körül lehet, az Együtt-Párbeszéd kivételével inkább alatta. 

Az elmúlt egy hónapban

a mostani kabinet maradását kívánók és a kormányváltók is többen lettek:

előbbiek aránya 36-ról 38 százalékra emelkedett, utóbbiaké 41-ről 44 százalékra. Leginkább a fiatalok, a megyeszékhelyen élők és az érettségizettek csoportjaiban vannak olyanok, akik felsorakoznak a jelenlegi kabinet mellett – ezekben a rétegekben arányuk megegyezik azokéval, akik szeretnék, ha a Fidesz helyett más párt lenne az ország élén.

A kormányváltás igénye főképpen a diplomások körében erős (46 százalék szeretné, az ellenkező véleményen 32 százalék van) és a negyvenes korosztályban (49-34 százalék). A bizonytalan, pártnélküli választópolgárok körében is a kormányváltás szándéka az erősebb (39-13 százalék),

A Závecz Research Intézet megállapításai szerint jelenleg körülbelül egymillió olyan választópolgár van Magyarországon, akik eddig nem kerestek, nem találtak maguknak olyan pártot, amelytől a hatalmi viszonyok megváltoztatását remélhetnék. Ilyen szavazópolgárok leginkább az alacsony iskolázottságúak körében, a kisvárosokban és a falvakban érhetők el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×