eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Meglepő bűncselekménnyel gyanúsítják a magyarországi szcientológusokat

Meglepő bűncselekménnyel gyanúsítják a magyarországi szcientológusokat

Kémkedés és kuruzslás gyanúja miatt is nyomoznak a szcientológusok tevékenysége kapcsán. Múlt héten házkutatások voltak a szervezetnél személyes adattal való visszaélés, valamint költségvetési csalás miatt indult nyomozások részeként. Az adatvédelmi törvény megsértése miatt negyvenmilliós bírságot kaptak - írta a Magyar Idők.

A kémkedés gyanúja is felmerült a szcientológia egyház ügyében folyó nyomozás során – írta a PestiSrácok.hu-t idézve a Magyar Idők.

A magát egyháznak mondó, ám annak hivatalosan el nem ismert egyesület működésével kapcsolatban eredetileg a Budapesti Rendőr-főkapitányság kezdett nyomozni Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények miatt tett feljelentése alapján.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tavaly két vizsgálatot is indított a szervezetnél, megállapítva többek között azt, hogy a szervezet különleges személyes adatokat tart nyilván, a tagok befizetéseit adományként kezelik, és kiskorúakat auditálási folyamatnak vetettek alá. A megállapított adatvédelmi törvénysértések miatt a NAIH a múlt héten kétszer húszmillió forint bíróságot szabott ki az egyesületre.

A PestiSrácok.hu-n bemutatott szeptember 22-i BRFK-s határozat szerint a szcientológusok kapcsán a kémkedés gyanúja is felmerült, így a nyomozást átadták az illetékes hatóságnak. A törvény szerint kémkedést az követ el, aki idegen hatalom vagy idegen szervezet részére Magyarország ellen hírszerző tevékenységet végez.

Reakció

El akarják lehetetleníteni őket, következőnek már biztosan ők lesznek az 56-os forradalom leverői is - reagált az ATV-nek Miklovicz Attila, a szervezet társadalmi kapcsolatok igazgatója.

„Egészen biztos, hogy kémkedésnek nálunk semmilyen nyoma nincs” - jelentette ki.

A BRFK az átadás előtt az eljárással egyesítette a feljelentéseiről ismert Tényi István kuruzslás gyanújával tett bejelentése alapján tavaly elrendelt nyomozást is. Ez azért indult, mert a rendelkezésre álló adatok szerint az egyik, szcientológusokhoz köthető szervezet tagjai végzettség nélkül, jogosulatlanul gyógyítanak drogfüggőket.

Múlt csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is eljárást indított költségvetési csalás gyanúja miatt a szcientológusokkal összefüggésben. Ennek az ügynek a részletei egyelőre nem ismertek, ahogy a hatóság arról sem ad tájékoztatást, hogy mi alapján indult a kémkedés gyanújával folyamatban lévő nyomozás - írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×