eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A kormányfő szerint a sikerhez nemzeti iparra van szükség - a nap hírei

Esélyt lát Magyarország felminősítésére a nemzetgazdasági miniszter. Legyőzte Norvégiát 1-0-ra a magyar labdarúgó válogatott az Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésén.

A kormányfő szerint az ország sikeressé válásához nemzeti iparra és nemzeti iparvállalatokra van szükség. Orbán Viktor a Nyíregyházi Televíziónak adott interjúban a Mol kedden átadott tiszaújvárosi beruházásával kapcsolatban fontosnak nevezte a munkahelyeket teremtő külföldi befektetők jelenlétét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzeti ipar létrehozása szempontjából a beszállítók világában is erősíteni kell a magyar vállalatokat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint jó esély van Magyarország felminősítésére. Varga Mihály egy szakmai konferenciáján azt mondta: van olyan ázsiai cég, ahol a befektetési ajánlású kategóriába tartozik az ország. Hozzátette: a kormány idén már nem bocsát ki devizakötvényt, de ez nem jelenti azt, hogy jövőre esetleg ne tesztelhetné a nemzetközi piacokat.

Közép-Európa érdeke a dél-európai gázfolyosó létrejötte - állapította meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter a Prágai Európai Csúcstalálkozón. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a biztonságos energiaellátás szempontjából Közép-Európa számára az a lényeg, hogy a déli gázfolyosót, amely az azerbajdzsáni gázt szállítaná Európába, össze tudja kötni Közép-Európával.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken. Lázár János hozzátette: további 20 ezer hektár földet is árverésre bocsátanak.

Még ebben a hónapban rendkívüli csúcstalálkozót tarthat az Európai Unió Törökországgal a migrációs válság kezeléséről - jelentette be az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk Máltán tartott nem hivatalos uniós csúcstalálkozó után kiemelten fontosnak nevezte, hogy Európa visszanyerje az ellenőrzést határai felett, mert a schengeni övezet jövője forog kockán.

Stratégiailag elhibázottnak tartja a kormányfő, hogy Európa egy harmadik féltől, Törökországtól várja biztonsága garantálását. Orbán Viktor a máltai nem hivatalos uniós csúcsértekezletet értékelve az M1-en azt mondta: Európának saját erőből kellene megvédeni határait.

Újabb szakértőkkel segíti az unió külső határainak védelmét Magyarország, Szlovákia és Csehország. A három tagállam ezt Máltán, az Európai Unió-Afrika csúcstalálkozón jelentette be. A 75 szakértő az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal munkájába kapcsolódik majd be.

A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának felgyorsítását fogja szorgalmazni a négy visegrádi állam - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Prágában. Szijjártó Péter a cseh és szlovák külügyminiszterrel együtt vett részt egy nemzetközi politikai fórumon, ami után elmondta: a menekülthullám veszélyezteti a nyugat-balkáni térség stabilitását.

Ausztria és Németország felfüggesztette a horvát elfogatóparancs végrehajtását Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatóval szemben. Erről az Interpol bécsi irodája értesítette a szervezet zágrábi kirendeltségét. A horvát ügyészség azzal vádolja Hernádi Zsoltot, hogy a MOL 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, és ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerzett az INA horvát olajcégben. A Mol számos alkalommal visszautasította a vádakat.

Labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezőn 1-0-ra győzött a magyar válogatott Norvégiában. A mérkőzés egyetlen gólját az újonc Kleinheisler László szerezte meg a 26. percben. A visszavágót vasárnap játsszák Budapesten.

84 éves korában elhunyt Várhidi Pál, az Újpest legendás futballistája. A tízszeres válogatott Várhidi Pál tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes válogatott keretének, az 1960-as római olimpián pedig bronzérmet nyert a nemzeti együttessel. Vezetőedzőként 1973 és 1980 között 4 bajnoki címet szerzett az Újpesti Dózsával.

Hosszan tartó súlyos betegség után 32 éves korában elhunyt Fülöp Márton labdarúgó. A 24-szeres válogatott kapusnál 2013 júniusában diagnosztizáltak daganatos betegséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×