eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ma lejár a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésének határideje

Ma 16 órakor lejár a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésére nyitva álló határidő az októberi önkormányzati választásra.

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - juthatnak a jelöltek mandátumhoz. A kompenzációs lista állításához nem kell ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állított (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek többségében közös egyéni jelöltet kell állítani).

A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott - mandátumot nem eredményező - töredékszavazatok arányában, vagyis a fővárosi kompenzációs listára a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak. A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a megyei közgyűlés tagjaira is: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választópolgárokat) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választópolgárnak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

A listákat legkésőbb ma 16 óráig kell bejelenteni.

A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a megyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi kompenzációs listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölőszervezet határozza meg, a sorrendet a bejelentés után már nem lehet módosítani. A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint a listán megszerezhető mandátumok száma. Ha a listáról egy jelölt kiesik, helyére a listán soron következő jelölt lép. A bejelentett listára azonban új jelölt nem jelenthető be.

A kompenzációs lista állításánál a jelölőszervezetnek a lista nyilvántartásba vételéig bejelentett, tehát nem a nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltjeinek számát kell figyelembe venni, de nem lehet figyelembe venni azt a jelöltet, akinek a nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság elutasította.

Nem törlik a nyilvántartásba vett kompenzációs listát, ha a kompenzációs listát megalapozó, már nyilvántartásba vett jelölt visszalép, és így esetleg a nyilvántartásba vett jelöltek száma már nem éri el a lista állításához szükséges törvényi minimumot.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint már több mint 200 települési kompenzációs listát, és 50 megyei listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok. Négy évvel ezelőtt csaknem 800 települési kompenzációs listát és 72 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×