eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Egyelőre nem keresnek tovább robbanószereket a Hortobágyon

A téliessé váló időjárási viszonyok miatt erre az évre befejeződtek a Hortobágyi Nemzeti Parkban, az egykori bombázólőtéren folyó tűzszerészi munkálatok - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje pénteken az MTI-vel.

Várkonyi Melinda elmondta: a nemzeti parkban végzett tűzszerészi munkálatok harmadik hetében előkerült egy 250 kilogrammos szovjet rombolóbomba, kilenc 50 kilogrammos gyakorlóbomba, egy SZ5 típusú rakéta harci része, egy 30 milliméteres páncélvető gránát, valamint további két tonnányi különböző robbanótest-maradvány, amelyek nem tartalmaztak robbanóanyagot.

Valamennyi eszközt a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították és később semmisítik meg - tette hozzá a kommunikációs tiszt.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén november 12-én kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. A két ütemben megvalósuló fejlesztés csaknem kétmilliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szilágyi Gábor, a park igazgatója a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A nemzeti park feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése - tette hozzá.

A honvédség tűzszerészei már az első héten több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak. A második héten ugyancsak számos bombát és szintén nagyjából egytonnányi, robbanóanyagot nem tartalmazó robbanótestet szedtek össze a tűzszerészek.

A munkát az időjárás függvényében, valamikor a jövő év elején folytatják a nemzeti parkban - mondta Várkonyi Melinda.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×