Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU és az USA bel- és igazságügyi együttműködéséről tárgyalnak Gödöllőn

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió és az Egyesült Államok bel- és igazságügyi együttműködéséről tárgyalnak ma Gödöllőn. A rendezvényen a soros magyar elnökség illetékes miniszterei, az unió érintett biztosai, valamint az amerikai bel-, illetve az igazságügyi tárca vezetője vesz részt.

A tanácskozáson szó lesz a bűnügyi és civil ügyeket érintő igazságügyi együttműködésről, az adatvédelmi megállapodásról, valamint a számítógépes bűnözés visszaszorításának lehetőségeiről és a migrációról. A kétévente megrendezett találkozón az uniós elnökséget az uniós elnökséget Magyarországtól átvevő Lengyelország is képviselteti magát.

Az utasadatcsere esetén politikai megállapodásra juthatnak mai találkozójukon a bel-és igazságügyi miniszterek. Az átfogó adatvédelmi keretegyezmény tárgyalása viszont csak most kezdődik - tájékoztatott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A Gödöllőn rendezett EU-USA miniszteri találkozótól Magyarország azt várja, hogy szorosabb legyen az együttműködés az Egyesült Államokkal az elkobzások, valamint a számítógépes bűnözés elleni harc tekintetében - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor kifejtette: ehhez egy sor kérdést tisztázni kell még, például hogy a számítógépes bűncselekmény önálló kategóriának minősül-e, vagy más esetekhez, esetleg a csaláshoz kapcsolódik; vagy hogy a lopott identitással elkövetett bűncselekmény súlyosbító tényezőnek minősül-e.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: nem hiszi, hogy az emberi jogokat sértő, amerikai szerverekről működtetett portálok felülvizsgálatáról meg tudnának állapodni az amerikai miniszterekkel.

A mai tanácskozás egy félévenként megrendezett sorozat része, amelyen Navracsics Tibor mellett részt vesz Pintér Sándor belügyminiszter, Janet Napolitano és Eric Holder amerikai miniszterek, valamint Viviane Reding és Cecilia Malmström uniós biztosok.