Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem lesz neonáci felvonulás a hétvégén Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendőrség tájékoztatása szerint szerda reggelig nem kaptak a \"becsület napja\" rendezvénnyel kapcsolatos bejelentést, így idén a hétvégén a fővárosban nem emlékeznek a budavári kitörésre neonáci szervezetek.

Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az MTI-nek szerdán azt mondta: a "becsület napjával" kapcsolatban egyetlen bejelentés sem érkezett hozzájuk.

Szerdai számában a Népszabadság arról írt, hogy az NS Front nemzetiszocialista tömörülés a rendezvény szervezését átadta a Nemzeti Forradalmi Pártnak, és német elvbarátaik kérésére március elejére halasztották a megemlékezést, így most nem lesz neonáci felvonulás a Hősök terén.

Magyarországi és külföldi bőrfejűek szélsőséges szervezeteinek és magánszemélyek kezdeményezésére 1997 óta emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornoknak, a budapesti SS-egységek főparancsnokának vezetésével több tízezernyi német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített budai Várból. A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat azonban alig pár százan érték el. A kitörésben részt vevők nagy része fogságba esett vagy meghalt. Az emlékező akciókat a "becsület napjaként" emlegetik.

A rendezvényeket 1997-től és 1999-ig a budai Várban tartották, 2000-től 2002-ig nem volt ilyen jellegű megemlékezés, mert a területet egyéb kulturális rendezvények céljára foglalták le. 2003-ban a Kossuth téren, utána minden évben a Hősök terén emlékeztek a budavári kitörésre magyarországi és külföldi szélsőségesek.

Tavaly több mint ezer, többségében fekete ruhás, bakancsot viselő, kopaszra nyírt fiatal állt alakzatban a Hősök terén.

Szélsőséges honlapok szerint az idei rendezvényeket az Egységes Magyarország Mozgalom szervezi, és tudatták: ebben az évben nem kívánnak tömegdemonstrációt tartani, ezért szombaton közterületen kívül, Budapest határában, egy tisztáson emlékeznek a 65 évvel ezelőtti eseményekre, az ezt megelőző napokban pedig emléktúrákat tartanak a budai hegyekben.