eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nem lesz neonáci felvonulás a hétvégén Budapesten

A rendőrség tájékoztatása szerint szerda reggelig nem kaptak a "becsület napja" rendezvénnyel kapcsolatos bejelentést, így idén a hétvégén a fővárosban nem emlékeznek a budavári kitörésre neonáci szervezetek.

Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az MTI-nek szerdán azt mondta: a "becsület napjával" kapcsolatban egyetlen bejelentés sem érkezett hozzájuk.

Szerdai számában a Népszabadság arról írt, hogy az NS Front nemzetiszocialista tömörülés a rendezvény szervezését átadta a Nemzeti Forradalmi Pártnak, és német elvbarátaik kérésére március elejére halasztották a megemlékezést, így most nem lesz neonáci felvonulás a Hősök terén.

Magyarországi és külföldi bőrfejűek szélsőséges szervezeteinek és magánszemélyek kezdeményezésére 1997 óta emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornoknak, a budapesti SS-egységek főparancsnokának vezetésével több tízezernyi német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített budai Várból. A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat azonban alig pár százan érték el. A kitörésben részt vevők nagy része fogságba esett vagy meghalt. Az emlékező akciókat a "becsület napjaként" emlegetik.

A rendezvényeket 1997-től és 1999-ig a budai Várban tartották, 2000-től 2002-ig nem volt ilyen jellegű megemlékezés, mert a területet egyéb kulturális rendezvények céljára foglalták le. 2003-ban a Kossuth téren, utána minden évben a Hősök terén emlékeztek a budavári kitörésre magyarországi és külföldi szélsőségesek.

Tavaly több mint ezer, többségében fekete ruhás, bakancsot viselő, kopaszra nyírt fiatal állt alakzatban a Hősök terén.

Szélsőséges honlapok szerint az idei rendezvényeket az Egységes Magyarország Mozgalom szervezi, és tudatták: ebben az évben nem kívánnak tömegdemonstrációt tartani, ezért szombaton közterületen kívül, Budapest határában, egy tisztáson emlékeznek a 65 évvel ezelőtti eseményekre, az ezt megelőző napokban pedig emléktúrákat tartanak a budai hegyekben.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×