eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

A MÁV új alapító okirata szerint bővül a miniszter hatásköre

Új alapító okirat szabályozza január végétől a MÁV Zrt. működését, a változásokkal bővül a tulajdonosi jogokat gyakorló közlekedési miniszter hatásköre - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

A továbbiakban kizárólag a közlekedési miniszter egyetértésével lehetséges a MÁV Zrt. tulajdonában álló tíz nagyobb gazdasági társaság - köztük a MÁV-START, MÁV-GÉPÉSZET és MÁV-TRAKCIÓ - vezető tisztségviselőinek, felügyelőbizottsági tagjainak megválasztása, alapító okiratának, társasági szerződésének elfogadása, módosítása, üzleti tervének, éves beszámolójának elfogadása.

A MÁV Zrt. új alapító okirata bővíti az igazgatóság döntési jogköreit, elsősorban az értékhatárhoz kötött jogügyletek alsó határának eltörlésével. Ezzel párhuzamosan szűkülnek az alsóbb döntési szintek, például az elnök-vezérigazgató, vezérigazgató-helyettesek hatásköre.

Módosul a vezető testületek létszáma is, az igazgatóság a korábbi 3-7 helyett 5, a felügyelőbizottság az eddig 9-15 helyett 6 taggal működik.

A MÁV Zrt. igazgatóságának jelenlegi összetétele: Andrási Miklós, György Miklós, Mosóczi László, Kozák Tamás és Nátrán Roland. A MÁV Zrt. felügyelőbizottsága tagjai: Reményik Kálmán elnök, Dabóczi Kálmán, Gaskó István, Kerékgyártó János, Simon Dezső és Váry András.

Változott az üzletági általános vezérigazgató-helyettes és portfolió-kezelési általános vezérigazgató-helyettes elnevezése is, előbbi infrastruktúra-, utóbbi pedig gazdasági általános vezérigazgató-helyettes lett.

A MÁV Zrt. alapító okiratának megújításával a szakminiszter közvetlenebbül alakíthatja a vasúttársaság és leányvállalatai működését, a vállalat igazgatósága gyakrabban ülésezve hatékonyabban, operatív módon működhet - olvasható a közlekedési tárca közleményében.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×