Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A földmoratórium meghosszabbítását akarja minden érdekelt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányszóvivő közlése szerint Bajnai Gordon miniszterelnök és a kabinet megvizsgálja a földmoratórium meghosszabbításának a lehetőségét.

Szollár Domokos az MTI-nek elmondta, hogy erről a miniszterelnök már egyeztetett Mesterházy Attilával, a szocialisták kormányfő-jelöltjével, aki csütörtökön jelentette be: azt kéri a kormánytól, hogy újabb három évvel hosszabbítsa meg a külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási tilalmát.

A moratórium fenntartásához az Európai Bizottság jóváhagyása kell.

Mesterházy Attila szerint a külföldiek földvásárlási tilalmának fenntartását az indokolja, hogy a magyarországi földárak nem zárkóztak fel az európai átlaghoz, és a birtokszerkezet sem felel meg az európai elvárásoknak. A kormánypárti politikus közölte: a jövő év május 1-jén lejáró moratórium meghosszabbítását támogatja Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki arra fogja kérni Gráf József földművelésügyi minisztert, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül tegye meg a szükséges lépéseket.

A külföldiek földvásárlási tilalmának meghosszabbítását szorgalmazza a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is. A Magosz elnöke szerint ki kell kényszeríteni a jelenlegi kormánytól, hogy forduljon az Európai Unióhoz a külföldiek termőföld-vásárlási tilalmának meghosszabbítása érdekében.

Jakab István Tamásiban, a Magosz és a Fidesz gazdafórumán kijelentette: a következő kormány feladata lesz, hogy a földbirtok-politikában a helyben lakó gazda legyen mindig a legfontosabb.

"Akik azt akarják, hogy a moratórium ne legyen meghosszabbítva, azt mondják, hogy 27 tagállam képtelen egységes döntést hozni" - mondta a Magosz elnöke.

Hozzátette: a Magosz az összes, földvásárlással kapcsolatos európai bírósági döntést feldolgozta. A moratórium meghosszabbítható, jó agrárdiplomácia kell hozzá.

Jakab István hangoztatta: azonos versenyfeltételeket kell teremteni a termőföld bérleti piacán, és át kell tekinteni - az uniós jogszabályokkal összhangban - az állami földek bérleti szerződéseit.

"Aki állami földet bérel, az piaci értéken bérelje, egy gazda nem fizetheti a háromszorosát annak, mint egy tízezer hektárt az államtól bérlő magántársaság" - jelentette ki.

A politikus ezzel összefüggésbe képtelenségnek nevezte, hogy az állam "bérbe ad 2,5 millió hektár földet, és nem látszik, hol van ez a forrás".

Kifejtette: ma a magyar gazdák többsége bértermelővé vált, az integrátorok mondják meg, mennyiért adják a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket, és azt, hogy mennyiért vásárolják fel a termést. Ezen alapjaiban változtatni kell - mondta Jakab István.