eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A földmoratórium meghosszabbítását akarja minden érdekelt

A kormányszóvivő közlése szerint Bajnai Gordon miniszterelnök és a kabinet megvizsgálja a földmoratórium meghosszabbításának a lehetőségét.

Szollár Domokos az MTI-nek elmondta, hogy erről a miniszterelnök már egyeztetett Mesterházy Attilával, a szocialisták kormányfő-jelöltjével, aki csütörtökön jelentette be: azt kéri a kormánytól, hogy újabb három évvel hosszabbítsa meg a külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási tilalmát.

A moratórium fenntartásához az Európai Bizottság jóváhagyása kell.

Mesterházy Attila szerint a külföldiek földvásárlási tilalmának fenntartását az indokolja, hogy a magyarországi földárak nem zárkóztak fel az európai átlaghoz, és a birtokszerkezet sem felel meg az európai elvárásoknak. A kormánypárti politikus közölte: a jövő év május 1-jén lejáró moratórium meghosszabbítását támogatja Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki arra fogja kérni Gráf József földművelésügyi minisztert, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül tegye meg a szükséges lépéseket.

A külföldiek földvásárlási tilalmának meghosszabbítását szorgalmazza a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is. A Magosz elnöke szerint ki kell kényszeríteni a jelenlegi kormánytól, hogy forduljon az Európai Unióhoz a külföldiek termőföld-vásárlási tilalmának meghosszabbítása érdekében.

Jakab István Tamásiban, a Magosz és a Fidesz gazdafórumán kijelentette: a következő kormány feladata lesz, hogy a földbirtok-politikában a helyben lakó gazda legyen mindig a legfontosabb.

"Akik azt akarják, hogy a moratórium ne legyen meghosszabbítva, azt mondják, hogy 27 tagállam képtelen egységes döntést hozni" - mondta a Magosz elnöke.

Hozzátette: a Magosz az összes, földvásárlással kapcsolatos európai bírósági döntést feldolgozta. A moratórium meghosszabbítható, jó agrárdiplomácia kell hozzá.

Jakab István hangoztatta: azonos versenyfeltételeket kell teremteni a termőföld bérleti piacán, és át kell tekinteni - az uniós jogszabályokkal összhangban - az állami földek bérleti szerződéseit.

"Aki állami földet bérel, az piaci értéken bérelje, egy gazda nem fizetheti a háromszorosát annak, mint egy tízezer hektárt az államtól bérlő magántársaság" - jelentette ki.

A politikus ezzel összefüggésbe képtelenségnek nevezte, hogy az állam "bérbe ad 2,5 millió hektár földet, és nem látszik, hol van ez a forrás".

Kifejtette: ma a magyar gazdák többsége bértermelővé vált, az integrátorok mondják meg, mennyiért adják a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket, és azt, hogy mennyiért vásárolják fel a termést. Ezen alapjaiban változtatni kell - mondta Jakab István.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×