eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lassan lesz egy találmányból termék

AZ ELTE kutatóinak még mindig nehezen megy a kutatási eredmények átfordítása hasznosítható termékké, tehát a szabadalmaztatás és a licenc megfogalmazása - mondta az InfoRádióban az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektora.

Hudecz Ferenc hozzátette: folyamatosan kérik a kormányt, hogy akár pályázati úton biztosítson forrást az úgynevezett tudástranszferre, de érdemi választ nem kaptak.

A hagyományosan alapkutatásokkal foglalkozó egyetem jelenlegi "eladható termékei"között van például a transzgenikus állatokra vonatkozó kutatás. A transzgenikus élőlények képesek más sejtből vagy szervezetből származó genetikai állományt stabil formában átörökíteni a következő nemzedékre. A kutatás célja pedig az, hogy ezek segítségével nagy mennyiségben lehessen előállítani bizonyos ellenanyagokat.

Emellett úgynevezett bioinformatikai kutatásokat is végeznek az egyetemen, amelynek során fehérjék egymásra hatását vizsgálják, hogy azok segítségével fejlesszenek ki új gyógyszereket.

Az egyetem létrehozott egy központot azzal a céllal, hogy segítse a kutatók munkáját a találmány megszületésétől a szabadalmaztatásig, ez ugyanis egyelőre nem nagyon megy a magyarországi kutatóknak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×