Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Tavaly nem volt külpolitikai kudarc\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem változtak érdemben a magyar-szlovák kapcsolatok 2007-ben - mondta az InfoRádió kérdésére a külügyminiszter a tavalyi évet értékelő tájékoztatóján. Göncz Kinga szerint idén az egyik legfontosabb külpolitikai cél a demokratikus átmenetben szerzett magyar tapasztalatok átadása.

A Lisszaboni Szerződés aláírását, a schengeni csatlakozást és az ázsiai magyar diplomáciát nevezte a 2007-es év legnagyobb sikereinek a külügyminiszter. Göncz Kinga az évértékelésében azt mondta, tavaly nem volt külpolitikai kudarc, inkább csak "továbbra is megoldatlan ügyek" vannak, mint például Szlovákia.

Az InfoRádió kérdésére a tárcavezető azt mondta, tavaly óta nem változott semmi. "Az alaphelyzet abban az értelemben változatlan, hogy a kormánykoalícióban benne van a Szlovák Nemzeti Párt, egy radikális, magyarellenes párt. Amit a magyar diplomácia tenni tud, az, hogy folyamatosan felszínen tartja a kínos kérdéseket, folyamatosan jelez vissza, ezért kértük azt, hogy a Magyar Koalíció Pártja legyen mindig tárgyalópartner" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Göncz Kinga szerint értelmezési különbségek vannak a két kabinet között.

A tárcavezető kiemelt problémának nevezte a romániai magyarság megosztottságát is. Szerinte a következő európai parlamenti választásokon mind Tőkés László, mind az RMDSZ kiszorulhat a brüsszeli törvényhozásból.

Demokráciaexport

Koszovóval kapcsolatban a miniszter azt mondta, jó esély van arra, hogy megszületik a közös uniós álláspont a többségében albánok lakta szerbiai tartomány jövőjéről, mielőtt az kikiáltaná a függetlenségét.

A tárcavezető szerint a 2008-as év egyik legfontosabb feladata a magyar tapasztalatok átadása lesz még fejlődő, vagy most alakuló demokráciáknak. Göncz Kinga: emberjogi párbeszédünk van Kínával, de szeretnénk hasonlót Vietnammal is.

Magyarország idén is folytatja a lobbizást az amerikai vízummentesség megszerzéséért, Göncz Kinga azonban azt nem tudta megmondani, hogy mikor kerülhet pont az ügy végére. Az InfoRádió kérdésére elmondta, az amerikai elnökválasztás eredménye nem befolyásolhatja a tárgyalások sikerességét.

Hanganyag: Nagy Tamás