eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Törvénymódosítás készül az illegális fakitermelés ellen

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tervei szerint csak származási igazolással lehetne a kitermelt faanyagot közúton szállítani. A tárca erdészeti osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: így visszaszorítható az illegális fakitermelés.

Az erdészeti szakigazgatás nem tud beavatkozni, ha valahol lopják a fát: a hatóság jelenlegi létszáma nem teszi lehetővé, hogy erdőőrzési feladatokat lásson el - mondta az InfoRádiónak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti osztályának vezetője, aki szerint éppen ezért jogszabályokkal kell megpróbálni megvédeni az erdőket.

Lapos Tamás közölte: a tervek szerint 2008 első félévében módosul majd az erdőtörvény, emellett a kormány előterjeszti javaslatát az illegális fakitermelés visszaszorítására. Ennek érdekében a törvény előírná, hogy kitermelt faanyagot csak származási igazolással lehet közúton szállítani.

Az FVM munkatársa hozzátette: az októberben történtekből - amikor egy természetvédelmi őr lelőtt egy fatolvajt - le kell vonni a tanulságokat, és ennek megfelelően kell módosítani az őrszolgálatok működésén.

Az engedély nélküli fakitermelésnek jellemzően két fajtája van: az egyik a falopás, a másik célja pedig kifejezetten a haszonszerzés. Ez utóbbi esetekben az erdőterületeket felvásárolják - azok gyakran hajléktalanok nevére kerülnek - a tulajdonos pedig engedély nélkül termeli ki és adja el a fát - tájékoztatott Lapos Tamás.

Évente tíz-tizenegyezer hektár

Idén eddig 10.600 hektár erdő telepítésére érkezett támogatási igénylés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz; ez az előző évekhez képest csökkenés - mondta Lapos Tamás.

Az FVM munkatársa közölte: a tárca évente 10-11 ezer hektárnyi erdő telepítését tudja előreláthatólag támogatni.

Lapos Tamás közölte: a spontán erdősülést - amikor a meglévő erdő növekedésébe nem avatkoznak be a szakemberek - az Európai Unió nem támogatja, csak az aktív erdősítést, már csak azért sem, mert a területek tulajdonosainak művelési kötelezettségük van.

Ugyanakkor, ha egy tulajdonos hagyja területét beerdősülni, és ezért nem bünteti meg a művelésben tartási kötelezettséget ellenőrző földhivatal, azt erdőként ismeri majd el az erdészeti hatóság - fűzte hozzá a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti osztályának vezetője.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×