eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Minden, amit a szilveszteri tűzijátékról tudni kell

Legálisan csak december 28-a és 31-e között lehet pirotechnikai termékeket vásárolni - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetője. Kincses Ildikó elmondta: a magyar használati utasítás nélküli tűzijátékok minden esetben illegálisak és balesetveszélyesek lehetnek.

Szilveszterkor csak este hat és reggel hat óra között lehet felhasználni a tűzijátékokat - mondta el az InfoRádióban az ORFK osztályvezetője. Árusítani pedig december 28-tól lehet ezeket.

A pirotechnikai eszközöket két kategóriába sorolják. Az utcai árusoknál vagy a vásárokban csak a játékos eszközök szerezhetők be, azaz azok, amelyek belső térben használhatók, például a tortagyertyák.

Kültéri eszközöket azonban már csak a speciális működési engedéllyel rendelkező üzletekből lehet megvásárolni.

Kincses Ildikó a tűzijátékok használata kapcsán elmondta: az eszközökhöz kötelező mellékelni magyar nyelvű használati utasítást. Ezt fontos betartani, különben azok veszélyesek lehetnek.

A legtöbb tűzijáték nem működtethető a kézben tartva. Általában le kell tenni őket a földre, egy biztos helyre, vagy belehelyezni egy biztosan álló üvegbe. Célszerű távolabb állni, nemcsak biztonsági okokból, hanem mert általában messzebbről jobban élvezhetők ezek. A rakétákat pedig olyan irányba kell fellőni, amerre szabad a légtér.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×