eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Zuschlag-ügy: az MSZP és a Fidesz szerint is az igazság kiderülése a legfontosabb

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Bíróság a ötvennmillió forintos csalással gyanúsított Zuschlag János szocialista politikust. Közben az MSZP és a Fidesz is azt tartja a legfontosabbnak, hogy az ügyben kiderüljön az igazság.

A szegedi bíróságra rendőrök szállították Zuschlag Jánost, akit szerdán vett őrizetbe a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészség álláspontját ezért 30 napra előzetes letartóztatásba helyezett Zuschlag Jánost.

Cseh Attila, a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyettese az InfoRádiónak elmondta: alappal vélhető, hogy a gyanúsított a szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne, tekintettel arra, hogy a bűnszervezetben történt elkövetés miatt a bűncselekmény büntetési tétele legfeljebb 20 év szabadságvesztés.

A másik ok az, hogy a nyomozás során olyan adatok merültek fel, hogy Zuschlag János tanúkat bírt rá arra, hogy a nyomozó hatóság előtt hamis vallomást tegyenek, illetve tanúkkal egyeztetett a vallomásuk megtétele előtt, ezért megalapozottan feltehető az is, hogy szabadon hagyása esetén a bizonyítékok elrejtésével, megsemmisítésével, illetve a tanúk befolyásolásával meghiúsítaná, vagy veszélyeztetné az eljárást - tette hozzá.

A gyanúsított nem tett vallomást, és védőjével együtt fellebbezést jelentett be. A fellebbezésre tekintettel a Csongrád Megyei Bíróság napokon belül határozatot hoz.

A nyomozás fog folytatódni a következő hónapban, és amennyiben még elegendő bizonyítékot az ügyészség nem tud összegyűjteni, indítványozhatja a most elrendelt egy hónapig tartó előzetes letartóztatás meghosszabbítását.

Szerdán már nem engedték haza

A volt MSZP-s országgyűlési képviselőt szerdán délelőtt tanúkihallgatásra idézték be, és onnan már nem engedték haza.

Zuschlag Jánost - aki jelenleg is az MSZP kiskunhalasi városi elnöke, a Bács-Kiskun megyei területi szövetség ügyvezető alelnöke, valamint a megyei közgyűlés tagja - társaival együtt azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy különböző egyesületek és alapítványok által, közel 80 millió forintnyi közpénzt csalt el.

Zuschlag János, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a holokauszttal viccelődött, egyelőre nem adta fel pártfunkcióit.

Ha a politikus bűnössége bebizonyosodik, akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat, mivel tettét az ügyészség szerint bűnszövetkezetben követte el társaival.

Szegedről Zuschlag Jánost már nem a rendőrségi fogdába, hanem a kecskeméti börtönbe szállítják vissza. Amikor a politikus rendőri kíséretben elhagyta a tárgyalótermet, az újságírók kérdéseire csak annyit mondott: "továbbra sincs Zuschlag-ügy!".

Gyurcsány tiszta vizet öntene a pohárba

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

"A miniszterelnök tiszta vizet kíván önteni a pohárba. Volt szakminiszterként minden segítséget megad a nyomozóhatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben" - fogalmazott közleményében a szóvivő.

Daróczi Dávid azt írta: a kormányfő arra kéri az ifjúsági ügyekért felelős korábbi minisztertársait, valamint a tárcák korábbi vezető tisztségviselőit, hogy maguk is tegyenek meg mindent az igazság mielőbbi kiderítése érdekében.

Magyarország jogállam, ahol a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. A miniszterelnök szilárd meggyőződése, hogy aki megszegi a jogszabályokat, annak viselnie kell tettének következményeit, beosztásától és pártállástól függetlenül - fogalmazott Daróczi Dávid.Szekeres bízik benne, hogy Zuschlag kéri párttagsága felfüggesztését

Az MSZP elnökhelyettese bízik abban, hogy Zuschlag János is kéri párttagságának felfüggesztését. Szekeres Imre a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: fontosnak tartja, hogy a Zuschlag-ügyben kiderüljön az igazság.

A szocialista politikus szerint minden párttagnak saját magának kell azt az erkölcsi mércét figyelembe venni, amelyet egy baloldali, szociáldemokrata párt jelent.

Szekeres Imre hozzátette: bízik abban, hogy Zuschlag János kéri párttagságának felfüggesztését, hasonlóan négy társához, akik csütörtökön ezt megtették.

Fidesz: a szálak Gyurcsányig vezetnek


A Fidesz szerint a Zuschlag-ügyben meg kell történnie a szükséges felelősségrevonásnak.

Szijjártó Péter szóvivő szerint "Kirobbant az újabb Tocsik-ügy, amelynek során közpénzek, állami pénzek váltak bizonytalan módon pártfinanszírozásra alkalmassá, és a szálak az eddigi információk szerint Gyurcsány Ferenc dolgozószobájáig érhetnek".

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz számára az a legfontosabb, hogy kiderüljön az igazság, függetlenül attól, milyen magas rangú szocialista politikusok érintettek az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×