eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kossuth tér: viszonylagos rend és megbukott Y-terv

Komolyabb atrocitás nélkül ért véget a hétfő esti Kossuth téri tüntetés, amelyet az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulója miatt rendeztek a tavalyi demonstrációk szervezői. A tüntetők kedden kérvényezik a BRFK-tól, hogy az öt parlamenti frakció képviselője fogadja őket. A rendőrség viszont közölte: nem közvetít a demonstrálók és a pártok között.

"Mint a Kossuth tér tavaly szeptember 23-án megválasztott néptribunja a következőt mondom: az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni. Ez a parancsom!" - Gonda László, a tavaly őszi tüntetéseket is szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője ezekkel a szavakkal a kormány vélt hazugságai elleni fellépésre sarkallta a Kossuth téren megjelent tömeget.

A miniszterelnök őszödi beszéde tavaly ezen a napon, szeptember 17-én került nyilvánosságra, az emiatt rendezett demonstráció egy felvonulással indult délután négy órakor a Corvin közből, a Parlamentnél találkoztak a felvonulók és a már ott gyülekező demonstrálók.

A szónokok egymást váltották a Kossuth téren felállított színpadon, az összhang azonban hiányzott.

Elvetették az Y-tervet

Fáber Károly, a tavalyi tüntetések egyik szervezője meghirdette az Y-tervet: "Az Y-tervhez tizenhárom csapatra van szükség. Tizenhárom olyan csapatra, amelynek minden tagja vállalja, hogy sima jelenlétével egy adott helyszínen megjelenik, és ott kitart. Nem fegyveres ellenállásról van szó, nem erőszakról van szó, hanem sima jelenlétről, határozott jelenlétről" - mondta Fáber Károly.

A közintézmények blokádját azonban a Tomcat néven elhíresült internetes blogger, Polgár Tamás nem tartotta reálisnak. A tömeg először éltette, majd elvetette az Y-tervet.

Mégsem találkoznak

Miután a rendőrség nem engedte be Gonda Lászlót a Parlamentbe, hogy tárgyaljon a miniszterelnökkel, a tüntetés szervezője bejelentette: abban állapodott meg Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitánnyal, hogy kedd délelőtt a rendőrség átveszi a petíciójukat, amelyben azt kérik, hogy az öt parlamenti frakció 48 órán belül fogadja a tüntetők képviselőit.

A BRFK szóvivője később közölte: a rendőrség nem közvetít a tüntetők és a pártok között.

A Kossuth téren nem lehetett sok rendőrt látni, a kerítés mögött azonban több száz rohamrendőr őrizte a Parlament épületét.


Kormányellenes tüntetés Budapesten (fotó: Mihádák Zoltán) (képgaléria)

A demonstráció az engedélyezett határidőig befejeződött. A legtöbben kitartottak tizenegy óráig, az Országházban ugyanis még a késő esti órákban is zajlott a koalíciós egyeztetés az egészségbiztosítás reformjáról.

Több tucat tüntető a Parlament két szélső kijáratához vonult, ahol a több száz kommandósból álló rendőrkordon mögött távozó kormánypárti politikusokat várta.

Gusztos Péter szabad demokrata frakcióvezető-helyettes közölte: demonstrálók ütötték és köpdösték az autóját, a rendőrök pedig nem avatkoztak közbe.

A BRFK szóvivője ezzel szemben azt mondta: minden képviselő épségben távozott a parlamentből.

A tüntetők közölték: később demonstrálni fognak a Magyar Televízió és a Magyar Rádió épülete előtt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×